Hlavní obsah

Celá Evropa je s koronavirem na hraně. Musí dělat takřka nemožné kompromisy

Novinky, Alex Švamberk

Druhá vlna koronavirové pandemie zasáhla Evropu plnou silou. Rekordní počty nakažených zaznamenává nejen Česká republika, ale také Polsko, Rakousko, Ukrajina, Belgie, Nizozemsko, Itálie či Německo. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vyzvala k „nekompromisní“ snaze zastavit šíření. Vlády pak musejí dělat takřka nemožné kompromisy, uvedl list The Guardian.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Odebírání vzorků pro test koronaviru na ulici u varšavské nemocnice Solec

Článek

Po jarní první vlně většina evropských zemí uvolnila tvrdé restrikce, aby oživily pošramocenou ekonomiku a umožnili lidem vydechnout. Návrat k běžnému životu s plnými restauracemi, kiny a divadly, výukou ve školách i s cestami do zahraničí však nakonec přispěly k exponenciálnímu nárůstu infekcí.

Padla už hranice 120 000 nových případů za den, a tak jednotlivé vlády musely opět sáhnout k opatřením proti šíření koronaviru, přičemž se snaží vyhnout potopení už beztak postižené ekonomiky, dalšímu snižování životní úrovně nebo příliš velkému prohloubení nezaměstnanosti.

Právní úskalí

Vlády navíc čelí právním problémům. V Nizozemsku vláda řeší, jak nařídit povinné nošení roušek, aby to bylo v souladu se zákonem. V Berlíně v pátek správní soud zrušil uzavírací hodinu pro bary a restaurace. I lidé mají menší chuť přijímat omezení a demonstrují proti nim.

Přesto francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že zákaz vycházení je potřeba, aby „skončily večírky, oslavy a chvíle družnosti a veselí, které urychlují šíření“. „Proto musíme jednat,“ dodal. Na dodržování opatření bude dohlížet 12 000 policistů. „Nemůžeme žít normálně, dokud tu je virus,“ hájil opatření premiér Jean Castex.

„To není svět, o kterém jsme dlouho slýchávali,“ uvedla starší Pařížanka, které šla nakoupit: „Zákaz vycházení. To bývá ve válce, ne? Ale domnívám se, že to je to, v čem svým způsobem jsme.“

Evropské země pod tlakem 

Ředitel pařížského úřadu pro zdraví Aurélien Rousseau upozornil, že už teď je polovina lůžek na jednotkách intenzivní péče obsazena pacienty s covidem . „Je to jako stoupající jarní tání, které ovlivňuje všechny naráz. V trasování jsme měli slepé místo, které se obtížně sleduje, jsou to soukromé akce, oslavy...“

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polák míjí varovný plakát, aby si lidi nezahrávali s koronavirem, protože na něj nejsou léky.

Varovné zvony zní i v Německu, kde jen ve čtvrtek přibylo 6600 případů a premiéři spolkových zemí se už shodli na zavedení přísnějších opatření včetně nošení roušek anebo omezení počtu lidí, kteří se potkávají, i zavádění zavíracích hodin v případě překonání určitého počtu nakažených za týden. Kancléřka Merkelová však varuje že „to zřejmě nebude stačit“.

I v Itálii přibývá každý den více nakažených než na jaře a hrozí, že nebude stačit kapacita lůžek na intenzivní péči. V Římě se už nekonají party a v Kampánii zavřely školy.

Itálie má dva týdny na zastavení šíření koronaviru, než bude pozdě

Koronavirus

V Polsku imunolog Pawel Grzesiowski řekl otevřeně: „Jsme na prahu katastrofy.“ V zemi už překročil počet nových případů hranici 9000 za den.

V Belgii, která je druhá nejpostiženější po ČR a v úterý tam poprvé počet nových případů překonal 10 000, Renaud Mazy z bruselské kliniky Saint-Luc řekl: „Nevidíme ani konec tunelu“.

Belgie na české cestě. Hledá způsoby, jak zastavit šíření koronaviru

Koronavirus

Dokonce i ve Švédsku, které zaujímalo velmi benevolentní postoj, řekl premiér Stefan Löfven: „Příliš mnoho (lidí) nedodržuje opatření, když se to nezlepší, zpřísníme je.“

V sázce je mnoho, ale šance je 

Jak upozorňuje Guardian, v sázce je příliš mnoho. „Ohrožena je evropská prosperita,“ varoval bavorský premiér Markus Söder. Ve Francii proto půjde do ekonomiky další miliarda eur na pomoc tvrdě postiženému zábavnímu průmyslu i hotelům a restauracím.

Paříž znovu zavírá bary i kavárny

Koronavirus

WHO varovala, že bez patřičných opatření by počet mrtvých za den mohl být čtyřikrát až pětkrát vyšší než na vrcholu v dubnu. Přesto ale není úplně pesimistická. „Dnešní pandemie není včerejší pandemií - nejen v dynamice přenosu, ale také v tom, jak jsme nyní vybaveni na to, abychom jí čelili,“ řekl ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Především narostly kapacity pro testování, takže se daří odhalovat více případů než dříve. A smrtnost, i když už stoupá, je zatím stále nízká. Evropa zaznamená dvakrát až třikrát více případů za den než v dubnu, ale pětkrát méně obětí. Podle modelu WHO i prostá opatření jako je to, že roušky bude nosit každý a omezí se shromažďování, mohou do ledna zachránit 281 000 životů Evropanů. „Možná to jsou časy pandemie, ale nemusí to nutně být doba temna,“ konstatovala WHO.

Reklama

Výběr článků

Načítám