Hlavní obsah

Bavorský premiér má ambice stát se kancléřem

– Berlín • Aktualizováno

Bavorský premiér Markus Söder z Křesťanskosociální unie (CSU) na jednání sesterských stran CDU/CSU, na němž se vybírá kandidát na kancléře pro zářijové parlamentní volby, dal najevo zájem o funkci, uvedl v neděli týdeník Der Spiegel. Rozhodnutí, zda stanu povede Söder, nebo stávající předseda CDU Armin Laschet, padne v nadcházejících dnech.

Foto: Reuters

Markus Söder (vlevo) Armin Laschet na tiskové konferenci po jednání CDU/CSU o kandidátovi na kancléře

Článek

„Dnes jsem oznámil svou připravenost. Pokud mě CDU podpoří, tak neuteču. Pokud ale velká sestra řekne, že to není její přání, bude to také v pořádku a bude bez jakékoli zášti pokračovat dobrá spolupráce,” citovaly Söderův projev k poslancům agentury AFP a Reuters. Podle časopisu Focus Söder poslancům řekl, že stejně jako premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet se o kandidaturu uchází: „Zjistili jsme, že jsme oba vhodní a oba jsme připraveni.”

Söder dodal, že na konci výběru musí stát kancléřský kandidát, který má nejlepší šance vyhrát.

Laschet podle DPA poslance ujistil, že spolu se Söderem otázku kancléřské kandidatury společně a ve vzájemné úctě vyřeší. Laschet chce, aby o kandidátovi bylo jasno co nejdříve. Obává se, že by výběr kvůli oddalování mohl přerůst ve spor, který by unii poškodil.

Šéf poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Alexander Dobrindt k urychlení výběru dodal: „Už nejde o otázku měsíců, ale dní v nadcházejících dvou týdnech." CDU/CSU si původně stanovila, že o kandidátovi chce mít jasno do letnic, které připadají na 23. května, řada členů ale žádala rychlejší postup.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Bavorský premiér Markus Söder

Nedělního jednání se zúčastnila i kancléřka Angela Merkelová, která po čtyřech kancléřských mandátech a 16 letech v čele Německa odchází z politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám