Hlavní obsah

Akt solidarity: Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty

Novinky, jem, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovensko v rámci solidarity s Českem vyhostí tři ruské diplomaty. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) mají sedm dní na opuštění země. Bratislava tak reaguje na krizi česko-ruských vztahů. Slovensko je první zemí, která tímto způsobem vyjádřila solidaritu s Českou republikou.

Foto: ČTK

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Jsme hluboce zklamáni nepřátelskými akcemi Bratislavy, která se rozhodla ukázat pseudosolidaritu s Prahou. Naše reakce na sebe nenechá dlouho čekat," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová k vyhoštění tří ruských diplomatů ze Slovenska.

Vzápětí agentura Reuters informovala o recipročním vyhoštění tří slovenských diplomatů, Moskva ale vyhoštění oficiálně ještě nepotvrdila.

Ministr obrany Jaroslav Naď potvrdil, že informace, na jejichž základě Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty, pocházely od slovenských a partnerských zpravodajských služeb. Na Slovensku podle něj momentálně působí 30 ruských diplomatů a 60 členů administrativně-technického personálu ruské ambasády.

Podpora od sousedů

Slovenský premiér svolal tento týden Bezpečnostní radu státu a šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok zdůraznil, že odpověď Slovenské republiky na současnou situaci bude politicky rozhodná a zodpovědná. „Nebude zbrklá a nebudeme jednat v závodech o získání mediálního prostoru,“ řekl s tím, že Slovensko se rozhodne tak, aby nebyly žádné pochybnosti o tom, kde Slovenská republika v tomto sporu stojí.

Slovensko v reakci na kauzu vyhoštění ruských diplomatů z ČR svolalo Bezpečnostní radu státu

Evropa

„Už první stanoviska nejvyšších slovenských představitelů byla jednoznačná. Dovolím si říct, že byla nejsilnější ze všech zemí Evropy i světa,“ dodal Korčok.

Heger vyjádřil v neděli plnou podporu Praze za rozhodnutí vyhostit 18 zaměstnanců ruského velvyslanectví v ČR. „Při mé nedávné návštěvě Prahy jsem dal jasně najevo, že Česká republika je naším nejbližším spojencem v Evropské unii i v NATO. Slovensko bude vždy stát po boku ČR, kdykoli to bude potřebné,“ uvedl slovenský ministerský předseda.

Stojíme za vámi a vždy budeme. Podporu Česku vyjádřili také slovenští politici

Evropa

Krize vztahů s Ruskem

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Nový český ministr začal ultimátem Rusku, informují ruská média o diplomatické roztržce

Evropa

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Česko ve středu zareagovalo ultimátem - buď Rusové umožní do čtvrtečního poledne návrat vyhoštěných českých diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze. Rusové neragovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na ambasádě v Praze na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám