Hlavní obsah

Viktor Orbán byl počtvrté zvolen maďarským premiérem

Právo, ivi
iv
Aktualizováno

Maďarský parlament ve čtvrtek zvolil většinou 134 hlasů Viktora Orbána potřetí po sobě do funkce předsedy vlády. Staronový premiér poté složil přísahu. V dubnových parlamentních volbách získala Orbánova strana FIDESZ ústavní většinu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán v maďarském parlamentu

Článek

Orbán stanul jako první politik po změně režimu v roce 1989 v čele již čtvrté vlády. Poprvé byl premiérem v letech 1998 až 2002 a od roku 2010 se drží u moci nepřetržitě. Svou novou vládu představí Orbán v pátek.

Po svém zvolení Orbán na půdě parlamentu hodinu řečnil. Varoval, že Brusel chce prosadit migraci jako základní lidské právo. „Chtějí nám vzít právo, abychom sami rozhodovali o tom, koho chceme přijmout a koho ne. Jsem přesvědčen, že migrace povede v konečném důsledku k rozpadu národů a států,“ řekl.

Podle Orbána je cílem tohoto plánu, aby v Evropě vzniklo jednotné otevřené společenství a poté vznikne jednotná evropská vláda. „Moje vláda bude odpůrcem tohoto plánu,“ zdůraznil Orbán. Předseda vlády v této souvislosti opětovně odmítl povinné kvóty na přerozdělování migrantů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ne všichni Maďaři jsou s Orbánem v premiérském křesle spokojeni.

V roce 1989 přednesl Orbán plamenný projev na symbolickém pohřbu Imre Nagye, maďarského premiéra popraveného po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956. Ve svém projevu vyzval sovětskou armádu k odchodu z území Maďarska.

Orbán založil Svaz mladých demokratů (FIDESZ), s nímž kandidoval v prvních svobodných volbách v roce 1990. Dostatečnou podporu k vytvoření vlády však získal až v roce 1998.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Maďarský parlament

Orbán se v posledním období dostává často do křížku s Bruselem, který mu vyčítá málo vstřícný postoj v otázce migrace. V roce 2015 dal Orbán postavit plot na srbsko-maďarské hranici a přerušil tak tzv. balkánskou migrační cestu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám