Hlavní obsah

Katalánci demonstrují kvůli zadržení separatistických vůdců

Barcelona
Aktualizováno

Davy Katalánců se v úterý sešly v centru Barcelony, kde protestují proti zadržení dvou separatistických vůdců Jordiho Sáncheze z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordiho Cuixarta z organizace Òmnium Cultural. Katalánský premiér Carles Puigdemont označil oba za politické vězně.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Katalánští studenti protestují proti uvěznění Sáncheze a Cuixarta

Článek

V Barceloně se neuskutečnila jedna velké demonstrace, ale několik menších protestů. Jednu ulici obsadili studenti. Demonstroval také zdravotnický personál. Večer po osmé vyšlo do ulic několik tisíc lidí se svíčkami v rukou. Vydali se k sídlům organizací, jejichž vůdci byli na žádost španělské prokuratury v pondělí soudem posláni do vazby. Organizátoři zamýšleli uspořádat zcela tichý průvod, z davu se však podle médií ozývaly pokřiky "Nejsme všichni, chybí tu vězni" či "Všichni jsme Jordi". Na poklidnou demonstraci dorazili i zástupci katalánské samosprávy a barcelonské radnice, uvedl list La Vanguardia.

„Sánchez a Cuixart jsou čestní lidé, kterým záleží na této zemi, a kvůli tomu jsou vězni a rukojmími Španělského království,” řekl během večerní demonstrace místopředseda ANC Agustí Alcoberro, který obvinil španělský soud z poplatnosti politické moci.

„Španělsko vězní lídry občanské společnosti za organizovaní klidných demonstrací. Bohužel, máme v zemi opět politické vězně,” uvedl v noci na Twitteru katalánský premiér.

Uvěznění dvou katalánských separatistických lídrů kvůli demonstracím za referendum je útokem na základní lidská práva, prohlásil v úterním rozhovoru pro katalánský rozhlas mluvčí vlády této autonomní oblasti Jordi Turull. Podle něj se tak narušila možnost dialogu s Madridem.

Jako za Franca, tvrdí primátorka Barcelony

I barcelonská primátorka Ada Colauová, která se přitom sama staví proti vyhlášení nezávislosti, oba označila za politické vězně. Premiér zmínil doby vlády diktátora Francisca Franca, kdy katalánská kultura úpěla.

Označení Sáncheze a Cuixarta, kteří byli zatčeni v pondělí, za politické vězně v úterý odmítl zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. „Soudkyně se rozhodla poslat do vězení dvě osoby za vzpouru, ne za jejich ideály,” prohlásil v úterý Millo v katalánském rozhlase. Totéž si myslí španělská ministryně zdravotnictví Dolors Montserratová. Ani podle ní nejsou ve Španělsku političtí vězni.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Katalánští studenti blokují ulici kvůli uvěznění dvou vůdců separatistů

Sánchez a Cuixart byl zadrženi kvůli organizování protestů z 20. září. Ty svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků. Madrid považuje referendum z 1. října za nelegální a snažil se mu proto zabránit soudně i silou.

Organizace Òmnium Cultural v úterý zveřejnila na sociálních sítích video, v němž vyzývá Evropany k pomoci Katalánsku: „Jsme evropští občané jako ty a potřebujeme pomoct bránit demokracii a svobodu... To, co se děje v Katalánsku, není vnitřní záležitost Španělska. Týká se to všech evropských občanů.“

Madrid ale odmítá hovořit o něčem, co odporuje ústavě. Puigdemont má od španělského premiéra do čtvrtka danou lhůtu, aby se vzdal snahy o nezávislost Katalánska, které je autonomním regionem španělské monarchie.

Foto: Albert Gea, Reuters

Proti uvěznění Sáncheze a Cuixarta demonstroval i zdravotnický personál

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám