Hlavní obsah

V Unii zvažují povinné registrace cestujících ve vlacích

Právo, hh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zájmu zvýšení bezpečnosti ve vlacích zvažují některé země Evropské unie zavedení povinného registru jmen cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Vlak Eurostar v britském Kentu

Článek

Na zasedání řídicího výboru Společenství evropských železnic (CER) koncem května například belgický ministr Jan Jambon navrhl zavést tento registr v Belgii minimálně u vysokorychlostních vlaků. Registr zvažují také v Nizozemsku a Velké Británii.

Naproti tomu Německo, Francie a další státy se zatím k tomu staví zdrženlivě.

„V rámci CER se o bezpečnosti železniční dopravy diskutuje velmi vážně. Systémů na její posílení je celá řada, včetně sofistikovaných kamerových systémů, bezpečnostních rámů či detektorů výbušnin. Povinný registr je jen jedním z dalších,“ uvedl pro Právo mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Otázka konkurenceschopnosti

Jak mluvčí ujistil, České dráhy se této diskuse účastní a jako ostatní členové CER vnímají téma bezpečnosti jako mimořádně závažné. „Opatření pro posílení bezpečnosti však mohou zároveň snížit konkurenceschopnost železnice. Ve chvíli, kdy budeme po zákaznících vyžadovat bezpečnostní kontroly nebo jejich osobní údaje, velmi pravděpodobně jich část ztratíme. Najít pro veřejnost přijatelné řešení je proto obtížné,“ upozorňuje Joklík.

CER je mezinárodní platforma, která sdružuje přes sedmdesát železničních společností. Slouží k diskusi o rozvoji evropské železnice a dalších zásadních otázkách s mezinárodním přesahem, jako je právě bezpečnost cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám