Hlavní obsah

Polsko Polanského do USA nevydá, potvrdil nejvyšší soud

Varšava

Filmový režisér Roman Polanski nebude z Polska vydán americké justici. V úterý o tom rozhodl polský nejvyšší soud, který posuzoval odvolání ministra spravedlnosti Zbigiewa Ziobra proti dřívějšímu verdiktu nižšího soudu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Roman Polanski

Článek

Dvaaosmdesátiletý Polanski je ve Spojených státech už od roku 1977 stíhán kvůli znásilnění třináctileté dívky. Městský soud v Krakově ale loni rozhodl, že režiséra do USA nevydá. [celá zpráva]

Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti a generální prokurátor z vládního Práva a spravedlnosti (PIS), tehdy prohlásil, že to je skandál, a podal odvolání. U nejvyššího soudu ale neuspěl.

Polanski se už dříve ke svému činu přiznal. Trvá však na tom, že nešlo o znásilnění, ale o pohlavní styk, s nímž dívka souhlasila. V USA je ovšem sex s nezletilými považován za znásilnění.

Roman Polanski
Narodil se polsko-židovské rodině v Paříži, která se roku 1937 přestěhovala do Krakova. Druhou světovou válku prožil v krakovském ghettu.
Vystudoval režii na filmové škole v Lodži, ale diplom nezískal.
V roce 1961 byl za film Nůž ve vodě nominován na Oscara. Natočil dále snímky Ples upírů, Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Hořký měsíc či Pianista.

Související články

Výběr článků

Načítám