Hlavní obsah

V Bruselu sčítají osoby „nebezpečné pro stát“

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Po březnových teroristických útocích v bruselském metru a na letišti Zaventem přislíbil belgický ministra vnitra Jan Jambon (vlámští nacionalisté), že udělá v tolik propírané a převážně muslimské bruselské čtvrti Molenbeek pořádek. Jambon proto vyhlásil plán Kanál. Pojmenování souvisí s tím, že značná část této čtvrti hraničí s vodním kanálem.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Policie ve čtvrti Molenbeek na okraji Bruselu

Článek

V Molenbeeku tak nechal během několika měsíců zkontrolovat na 5000 bytů a domů, z celkové populace asi 95 tisíc obyvatel. Prvotní zjištění přineslo číslo 57. Tolik jedinců je bezprostředně „nebezpečných pro stát“, napsal belgický server Flandersnews.be s odkazem na místní rozhlasovou stanici Bruzz, které Jambon poskytl rozhovor.

Většina z vytipovaných jsou džihádisté, kteří se vrátili ze Sýrie. Podle dostupných informací na seznamu figuruje 27 lidí stále odhodlaných připojit se k tamním bojům.

„Starostka Schepmansová (frankofonní liberálové) neměla tušení, kdo a kde přesně žil,“ zdůraznil ministr s tím, že navíc objevili asi 600 lidí, kteří byli vyřazeni z registru obyvatel. Do hledáčku policie se dostali nejen jednotlivci, ale také organizace a mešity, často ukrývající rizikové osoby.

Jedním z důvodů vyhlášení takového monitorování byla také skutečnost, že z Molenbeeku měli pocházet někteří teroristé, již stáli za loňskými krvavými útoky v Paříži.

Ministr vnitra oznámil, že plán Kanál bude pokračovat nejen v Molenbeeku, ale rovněž v centrálním Bruselu, Anderlechtu nebo Schaerbeeku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám