Hlavní obsah

Turci selektují Syřany mířící do Německa. Zadržují vzdělané, posílají nemocné

Ankara

Turecké úřady odmítají pouštět kvalifikované Syřany do Německa. Potřebné povolení nedostala asi padesátka migrantů, kteří už měli platná víza a zakoupené letenky. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vzdělaní Syřané mají smůlu. Musejí zůstat v Turecku. Ilustrační foto

Článek

Deník Der Spiegel již dříve přišel s informací, že turecké imigrační úřady dostaly pokyn nepouštět ze země perspektivní odborníky; místo toho prý mají vybírat  nemocné a nevzdělané.

V některých případech navíc dochází i k paradoxní situaci, kdy je na poslední chvíli zapovězeno opuštění Turecka lidem, u nichž úřady před tím rozhodly o deportaci.

Zatímco padesátka Syřanů je už od dubna uvízlá v Turecku, dalším 292 Ankara odlet do Německa povolila.

Zadržují je, ale pracovat je nenechají

Informace o selektování Syřanů, kteří budou posláni do Německa, agentuře DPA potvrdili nejmenovaní představitelé EU s tím, že takové rozhodnutí Turci učinili už minulý měsíc. Smyslem je údajně zabránit tomu, aby turecká veřejnost nabyla dojmu, že do Evropy odcházejí výhradně vysoce vzdělaní profesionálové.

Takové vysvětlení ale přichází v době, kdy je řadě vysoce kvalifikovaných lidí ze Sýrie, kteří v Turecku čekají na vyřízení azylové žádosti, zakázáno pracovat. Poukázal na to server Local. Turecko sice od ledna vydalo pracovní povolení pro více než 10 tisíc Syřanů, v zemi jich je ale 2,7 miliónu.

K věci už se vyjádřil i Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky. Vyzval Turecko, aby nezadržovalo inženýry a lékaře.

Výběr článků

Načítám