Hlavní obsah

Pandemie v Polsku nabírá na obrátkách

Právo, Pavol Minárik

Téměř šestnáct tisíc nových případů nákazy koronavirem a 309 nových obětí pandemie přibylo v Polsku za poslední den, oznámil ve středu náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Země v minulých dnech zaznamenala drastický nárůst v počtu nakažených.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Polské nemocnice čelí náporu pacientů

Článek

Ještě v úterý přitom byl počet nově infikovaných o polovinu menší a v pondělí dokonce méně než třetinový (4,8 tisíce), uvádějí oficiální statistiky ministerstva zdravotnictví.

Po potratech na řadě rozvody? Kampaň v Polsku sílí

Zahraniční

„V Polsku nastává třetí vlna pandemie, která nabírá na vysokých obrátkách,“ zdůraznil Kraska. Ze dne na den roste počet hospitalizovaných s covidem. V nemocnicích jich je nyní 15,5 tisíce a z toho přes 1500 je napojeno na plicní ventilaci.

Testování je nedostatečné

Za mimořádně znepokojivý označil fakt, že „Poláci se na covid-19 začali léčit doma na vlastní pěst a následně je obvykle přivážejí do nemocnic ve špatném zdravotním stavu, který vyžaduje okamžité napojení na ventilaci“.

Situace je z hodiny na hodinu dramatičtější. „Ve Varšavě, ale i v celém Mazovském vojvodství už není v nemocnicích žádné volné covidové lůžko. Hlavní město bylo ve středu dokonce několik hodin bez jediného volného ventilátoru,“ hlásili reportéři TVN24.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve středu odpoledne oznámil, že „vláda rozhodla urychleně zřídit dočasné nemocnice v devíti epidemií nejpostiženějších vojvodstvích“.

Polský soud osvobodil tři aktivistky v kauze madony s duhovou svatozáří

Evropa

„Skutečný stav nově nakažených covidem-19 může být bohužel ve skutečnosti denně o polovinu vyšší, tedy okolo 30 tisíc infikovaných. Počty vykonávaných testů jsou dlouhodobě nedostatečné, a proto i výsledky, které jsou takto získávány, nejsou relevantní. Polsko se v testování obyvatelstva nachází na 86. místě na světě,“ řekl pro portál wp.pl Tomasz Karauda, pneumolog z polikliniky Norberta Balického v Lodži. Zároveň dodal, že minulou sobotu bylo v Polsku provedeno dohromady 26,7 tisíc testů, což je při celkovém počtu obyvatelstva 38,5 milionu zanedbatelné číslo.

„Předpokládali jsme třetí vlnu pandemie, ale když přišla, neumíme určit, jaká ve skutečnosti bude. Vláda s koronavirem bojuje tak, jak jí to současná situace umožňuje,“ řekl včera v rozhlase Polskie Radio Andrzej Horban, hlavní poradce premiéra Mateusze Morawieckého pro boj s covidem-19.

Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc s pacienty s covidem

Domácí

Horban, jeden z předních polských epidemiologů, přitom před několika dny pro portál wp.pl upozornil, že „pokud by se počítalo, že u 80 procent nemocných koronavirem se příznaky neprojevují a u 20 procent ano, pak v Polsku může denně přibývat až 100 tisíc infikovaných“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám