Hlavní obsah

Německo oťukává, jak pootevřít obchody

Právo, vpl

Tlak zájmových uskupení německého maloobchodu a služeb i odborových a zaměstnavatelských svazů nese své ovoce. Ještě před poradou kancléřky Angely Merkelové příští středu s premiéry 16 spolkových zemí o dalším postupu v koronavirové pandemii jednotlivé státy už prosazují opatrné a postupné uvolňování.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorsko od pondělí otevřelo hobbymarkety a zahradní centra.

Článek

Na poslední obdobné schůzce padlo rozhodnutí, že za přesně stanovených podmínek se budou moci zákazníci celostátně vrátit ke kadeřnicím a holičům. A většina zemí se podle toho zařídila,“ připomněla televize ARD.

Rozčiluje nás otočka bavorského premiéra Södera
mluvčí vlády Bádensko-Württemberska

O největší překvapení se postaral obrat bavorského premiéra Markuse Södera, který už v polovině minulého týdne oznámil, že počínaje 1. březnem si lidé budou moci nakoupit nejen v zahradnických centrech, ale i v prodejnách pro kutily, a dojít si i na pedikúru, manikúru a kosmetiku. O den dříve přitom předseda bavorské vlády varoval před unáhleným ustupováním vůči stále nekontrolovanějším mutacím.

Zejména v sousedním Bádensku-Württembersku vyvolala zelená hobbymarketům nelibost. „Rozčiluje nás otočka premiéra Södera,“ nechal se v televizi SWR slyšet Rudi Hoogvliet, mluvčí tamní vlády. „Vždycky to byl tvrďák, avšak teď začíná otevírat jedno po druhém. Nerozumíme tomu,“ upozornil.

Německo prodlouží restrikce pro cestování z Česka do 17. března

Koronavirus

Bádensko-Württembersko přitom za dva týdny čekají zemské volby. Winfried Kretschmann, jediný ministerský předseda za Zelené, obhajuje post. To, jak se mu to povede, může významně ovlivnit vyhlídky Zelených při hlasování o složení Spolkového sněmu letos v září.

Hoogvliet se obává nákupní turistiky, tak jako předtím v Německu na Valentýna. V Brémách a Hamburku tehdy vadilo květinářům, že sousední Dolní Sasko nezavřelo, takže blízké dolnosaské prodejny s květinami vzali muži útokem. Dolní Sasko namítalo, že květiny lze prodávat na víkendových trzích v Hamburku – a že je to jeho věc, pokud tak neučiní.

Ekonomika naléhá

Jako první už minulé úterý Porýní-Falc povolila nákupy Click & Meet (Klikni a přijď). Celé rodiny se objednají přes internet třeba do prodejen s oděvy, obuví a svatebních obchodů a po této předchozí registraci, v rouškách a při dodržování odstupů, jsou obslouženy.

Německá ekonomika na konci roku rostla rychleji, než se čekalo

Ekonomika

To, proč některé spolkové země, a především Söder – na rozdíl od předchozích naléhání na opatrnost – nepočkali do středeční schůzky, souvisí s tlakem z ekonomiky.

„Situace obchodu je dramatická,“ přiznává Stefan Geuth, výkonný ředitel Svazu německého maloobchodu. Průzkum mezi obchodníky totiž zjistil, že nejméně 50 tisíc firem existenčně ohrožuje platební neschopnost, což znamená 250 tisíc pracovních míst v přímém ohrožení.

Reklama

Výběr článků

Načítám