Hlavní obsah

Některé kanály v Benátkách skoro vyschly, gondoly jsou na dně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky jsou částečně na suchu. Na vině je silný odliv, kvůli kterému podle agentury Reuters klesla hladina vody až o 48 centimetrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Benátkách jsou některé kanály na suchuVideo: benátky, Reuters

 
Článek

Gondoly a tradiční loďky zakotvené v některých kanálech klesly skoro až na bahnité dno, ukazují záběry z města. Nejedná se ovšem o nijak nezvyklý úkaz, k výraznému poklesu hladiny kvůli odlivu dochází v tuto roční dobu prakticky každý rok. Ani loni tomu nebylo jinak.

Agentura Reuters připomíná, že voda je neodmyslitelným živlem, jenž pravidelně mění podobu města.

Benátky znovu pod vodou. Úřady neaktivovaly včas protipovodňový systém

Evropa

Hlavním nepřítelem jsou ovšem záplavy, které poškozují renesanční fasády domů a paláců. Povodním se v italštině říká acqua alta a způsobuje je několik faktorů, na které má vliv změna klimatu. Jde zejména o zvyšování hladiny oceánů, ale také propad Benátek k mořskému dnu.

Benátky se pod vodou ocitly i koncem loňského roku kvůli prudkému dešti. Místní úřady totiž nestihly včas zareagovat, aby spustily protipovodňový systém MOSE. Tomu trvá 48 hodin, než začne fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám