Hlavní obsah

Jeden nakažený poslal dvoumilionový novozélandský Auckland do lockdownu

V novozélandském Aucklandu začne v neděli platit týdenní přísnější uzávěra. V největším městě ostrovního národa se totiž objevil nový případ koronaviru. Znamená to, že lidé musejí zůstat doma, pokud zrovna nejdou na nákup či do práce. Zbytek země funguje v mírnějším režimu.

Foto: Profimedia.cz

Auckland je největším novozélandským městem.

Článek

O tvrdší třetí kategorii lockdownu pro Auckland rozhodl kabinet premiérky Jacindy Ardenové. Kromě zákazu vycházení se uzavřou školy a obchody, vyjma těch, které prodávají základní zboží, jako jsou například potraviny, uvádí server Daily Mail.

Podle premiérky jde o odpověď na nový případ koronaviru, který se ve městě objevil, a nelze ho spojit s dalšími pozitivními záchyty za poslední dva týdny. Nakaženým je dvacetiletý mladík, jenž test podstoupil v pátek a poté se místo domů vypravil do fitness centra, což je podle Ardenové frustrující.

Nový Zéland stáhne své vojáky z Afghánistánu

Zahraniční

„Lidé, kteří měli být v izolaci, nebyli,“ vysvětlila premiérka nové případy, které se v zemi během února objevily. „Naneštěstí stále někdo porušuje pravidla,“ doplnila.

Ve zbytku země otevřené obchody i školy

Nové ohnisko v Aucklandu se koncentruje kolem střední školy Papatoetoe, nově nakažený mladík je bratrem jednoho z tamních studentů, u něhož však nákaza prokázána nebyla. Byla však nalezena u matky obou sourozenců.

„Znamená to, že aktuálně nemáme žádná spojení k tomuto novému případu,“ uvedla premiérka v sobotu. „A pokud nenacházíme epidemiologické spojení, jde o závažný problém, který musíme řešit,“ vysvětlila Ardenová, proč čeká Auckland přísnější lockdown než zbytek země.

Ostatní částí Nového Zélandu budou ve druhé kategorii lockdownu, která dovoluje setkávání až sto lidí, nakupování i domácí turistiku. Zůstávají rovněž otevřené školy. Do kina, kasin či na stadiony může také až sto lidí. Ardenová však uvedla, že je zklamaná těmi, kdo nedodržují pravidla a vystavují tak ostatní riziku.

Velké srovnání světových lockdownů: Česko nemá zatím ten nejpřísnější

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám