Hlavní obsah

Dutrouxův „dům hrůzy“ nahradí zahrada

Dům pedofila Marca Dutrouxe v Marcinelle na okraji belgického Charleroi bude zbořen. Jeho demolice byla zahájena tento týden. K zemi půjde také několik sousedních domů, které město vykoupilo. Na uvolněné ploše má vzniknout zahrada na památku Dutrouxových obětí.

Foto: Profimedia.cz

Demolice domu pedofila Marca Dutrouxe v Marcinelle na okraji belgického Charleroi začala tento týden

Článek

Lidé v Marcinelle to vítají. „Dutroux byl potrestán, to stačí, my na ulici chceme zapomenout,“ řekla belgické stanici RTBF jedna z místních žen.

Dutrouxův dům však nezmizí úplně. Přežije jeho podzemní část, skrýše ve sklepě, kde pedofil věznil své oběti a kde dvě z nich zemřely.

Zachová se freska

Podle RTBF si to vyžádali rodiče dívek, aby bylo možné pokračovat ve shromažďování a porovnávání stop DNA pro případ, že kauza Dutroux bude znovu otevřena.

Belgický pedofilní vrah Dutroux může podstoupit psychiatrická vyšetření

Evropa

V nové podobě přetrvá také freska ze zdi domu, která se stala symbolem hrůz uvnitř. Má být reprodukována na jedné ze zdí okolo zahrady.

Náklady na realizaci projektu se odhadují na téměř 850 tisíc eur, tedy na více než dvacet milionů korun. „Zaplatíme, co je třeba, to je bez debaty,“ řekl starosta Charleroi Paul Magnette podle listu DH+Les Sports.

Demolice mají být dokončeny během léta. Od září začne výstavba pamětní zahrady, která ponese název Entre terre et ciel (Mezi zemí a nebem).

Francouzský chirurg zneužil dvě stovky dětí. Své činy popisoval v zápisníku

Evropa

Marc Dutroux unesl v letech 1995–1996 šest dívek ve věku od 8 do 19 let, které věznil, mučil a sexuálně zneužil. Čtyři z nich zemřely. Soudní proces vyvolal skandál kvůli řadě nedostatků v trestním řízení. To bylo pod tlakem protestů reformováno. Pedofilův případ byl brán jako doklad, že v zemi se šíří organizovaný zločin a úřady jsou vůči němu bezmocné.

Dutroux byl odsouzen na doživotí.

Výběr článků

Načítám