Hlavní obsah

Pentagon chce vyslat na Blízký východ 10 000 vojáků

Washington

Americké ministerstvo obrany předloží ve čtvrtek Bílému domu plán na vyslání 10 000 vojáků na Blízký východ. Uvedly to televize CNN a časopis Time s dovoláním na americké představitele. Podle agentury AP není jisté, zda prezident Donald Trump návrh Pentagonu schválí, ani to, zda rozhodnutí padne už dnes.

Foto: Reuters

Letadlo F/A-18E Super Hornet startuje z lodi USS Abraham Lincoln.

Článek

Mluvčí letectva USAF Patrick Ryder odmítl časopisu Time potvrdit existenci plánu: „V duchu dlouhodobé politiky nemluvíme ani nespekulujeme o možných budoucích operacích nebo plánech.

Nejmenovaní američtí představitelé řekli CNN, že ani není jasné, zda Bílý dům schválí vyslání všech vojáků, nebo jen části.

Nemá jít o odpověď na íránské hrozby, cílem je posílit celkovou bezpečnost v oblasti. Mělo by jít o obranné síly. Jednat se bude i o vyslání další baterie raket protivzdušné obrany Patriot, dalších lodí a prostředků monitorujících dění v Íránu.

Washington o ohrožení ze strany Teheránu mluví stále častěji, podrobnosti této hrozby jsou ale nejasné, uvádí AP. Jakékoli posílení vojenské přítomnosti USA na Blízkém východě by signalizovalo obrat v názorech prezidenta, který opakovaně poukazoval na potřebu omezit počet amerických vojáků v regionu a naopak vždy upřednostňoval stahování amerických jednotek před jejich vysíláním. Kvůli jeho plánu stáhnout vojáky ze Sýrie dokonce podal demisi ministr obrany.

Návrh Pentagonu může narazit i v Kongresu. Představitelé ministerstva obrany v úterý při slyšení v několika kongresových výborech zákonodárce ujišťovali, že USA nemají v úmyslu Írán provokovat ani napadnout. V tomto duchu hovořili i ministr zahraničí Mike Pompeo a úřadující ministr obrany Patrick Shanahan.

Počátkem května Spojené státy urychlily rozmístění bojové skupiny s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln na Blízkém východě a vyslaly do oblasti bombardéry B-52.

Pentagon se rovněž rozhodl rozmístit v nejmenované blízkovýchodní zemi systémy Patriot.

Výběr článků

Načítám