Hlavní obsah

Na loď s migranty u Jemenu zaútočil bitevní vrtulník, přes 40 mrtvých

Saná
Aktualizováno

Na 42 stoupl počet obětí útoku bitevního vrtulníku na člun se 160 uprchlíky ze Somálska. Uvedla to mezinárodní organizace pro migraci (IOM) u pobřeží Jemenu. Mezi oběťmi jsou ženy i děti. Zřejmě útočil saúdskoarabský vrtulník, ale potvrzeno to ještě není. Oběti měly jen průstřely střelnými zbraněmi malé ráže, což podle AFP nálet vrtulníku zřejmě vylučuje.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Lidé v jemenském přístavu přenášejí tělo jednoho z uprchlíků, kteří zahynuli při útoku vrtulníku na člun v Rudém moři

Článek

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že někteří lidé měli úřadem vydané dokumenty pro uprchlíky. Skupina se plavila do Súdánu, když na jejich loď v průlivu Báb al-Mandáb mezi Rudým mořem a Adenským zálivem zaútočil vojenský vrtulník.

Zástupce jemenské pobřežní stráže v přístavu Hudajdá řekl agentuře Reuters, že se jednalo o helikoptéru AH-64 Apache americké výroby. Jemenská agentura Saba uvedla, že na plavidlo útočilo letectvo arabské koalice, která se účastní jemenských bojů.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

těla postřílených somálských uprchlíků v lodi

To by nejspíš znamenalo, že šlo o vrtulník Saúdské Arábie, které stojí v čele arabské koalice, jež v Jemenu bojuje s šíitskými povstalci. Saúdové mají Apache verzí A, D a E ve výzbroji.

Palba lehkých zbraní 

Zdroje v přístavu Hudajdá však oznámily, že podle zranění obětí na ně někdo pálil z lehkých zbraní.  Podle agentury AFP to zřejmě vylučuje letecký útok. AFP oznámila, že několik desítek přeživších a také tři jemenští převáděči byli odvezeni do věznice.

Námořník, který patřil k posádce člunu, agentuře Reuters řekl, že 80 uprchlíků se zachránilo. Agentura AP hovoří o 90 lidech.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Těla pozabíjených somálských uprchlílů

Přístav Hudajdá ovládají bojovníci šíitského kmene Húsíů.

Související články

Výběr článků

Načítám