Hlavní obsah

Zemřel Lawrence Ferlinghetti

Washington
Aktualizováno

Ve věku 101 let zemřel básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti. V úterý o tom s odvoláním na umělcova syna Lorenza informoval deník The Washington Post.

Foto: Stringer, Reuters

Lawrence Ferlinghetti

Článek

Ferlinghettiho syn za příčinu otcova úmrtí označil onemocnění plic. Média nespojují úmrtí s pandemií covidu-19. Ferlinghetti je považován za jednoho z nejvýraznějších představitelů beat generation či beatníků. Sám se tomuto označení ale vyhýbal.

Ferlinghetti, kterého list The New York Times považuje za "jednoho z nejoblíbenějších básníků moderního věku", napsal přes 30 knih. Proslavila ho hned jeho první sbírka Lunapark v hlavě (1958). Ve známost vešel i jako spolumajitel knihkupectví City Lights a zakladatel stejnojmenného nakladatelství. Zde vydal v roce 1956 sbírku Allana Ginsberga Kvílení a jiné básně. Následovalo zatčení, obvinění z obscénnosti a proces. Ferlinghetti byl nakonec osvobozen.

Dneska by si hippies neškrtli. Zemřel Lawrence Ferlinghetti

SALON

Kromě dalších sbírek básní psal i romány a divadelní hry, věnoval se kritice umění. Mluvil plynně italsky a francouzsky a překládal do angličtiny poezii. Zajímal o buddhismus a v 80. letech 20. století se věnoval politicky zaměřeným prozaickým textům. Proslul jeho citát "Jen mrtví se neangažují".

Jazzová sekce

V 80. letech minulého století se Ferlinghetti mimo jiné zasazoval o propuštění uvězněných členů takzvané Jazzové sekce, která se vymezovala vúči totalitnímu socialistickému zřízení v tehdejším Československu.

V dubnu 1998 byl Lawrence Ferlinghetti hostem Festivalu spisovatelů v Praze a publiku věnoval báseň Rivers of Light (Řeky světla), ve které psal o "Staromák Square", Vltavě a Karlově mostě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám