Hlavní obsah

Zaměstnanci nakladatelství se bouří proti knize kontroverzního psychologa Jordana Petersona

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Část zaměstnanců kanadského nakladatelství Penguin Random House protestuje proti vydání nové knihy profesora psychologie Jordana Petersona. Podle některých Peterson podněcuje nenávist a radikalizuje svoje čtenáře. Na pondělním setkání s vedením se někteří zaměstnanci dokonce rozplakali. Nakladatelství uvedlo, že bere reakce vážně, ale hodlá i nadále vydávat různé názory a pohledy.

Foto: Profimedia.cz

Jordan Peterson

Článek

Nová kniha ponese název Za hranicí řádu: Dalších 12 pravidel pro život a měla by vyjít v březnu. V pondělí uspořádalo vedení nakladatelství Penguin setkání, kde okolnosti vydání knihy řešilo se zaměstnanci. Podle serveru Vice byla událost „emočně vypjatá”. Více než tucet pracovníků předalo svým zaměstnavatelům anonymní stížnosti.

„Symbolizuje projevy nenávisti a transfobie, je ikonou nadřazenosti bílé rasy,“ řekl jeden ze zaměstnanců nakladatelského domu. Podle svých slov se stydí za to, že pracuje pro společnost, která Petersonovy knihy vydává.

Klára Vlasáková: Debata století?

SALON

Podle dalšího zdroje při pondělním setkání několik zaměstnanců plakalo. „Jeden z pracovníků popisoval, jak Peterson zradikalizoval jeho otce, zatímco další se obával toho, že vydání knihy bude mít negativní dopad na jeho nebinárního (výlučně ani muž, ani žena, pozn. red.) kamaráda,“ píše Vice.

Hodláme vydávat různé názory

Kanadská odnož jednoho z největších nakladatelství na světě řeší podobné argumenty svých zaměstnanců už delší dobu. Podle zdrojů serveru obdržela interní komise dosud nejméně 70 anonymních stížností.

Nakladatelství svým zaměstnancům v oficiálním prohlášení poděkovalo. „Jsme otevřeni zpětné vazbě od našich zaměstnanců a všem chceme odpovědět. I nadále ale hodláme vydávat celou škálu názorů a pohledů,“ stojí v reakci.

Na kontroverzi ohledně vydání nové knihy sarkasticky zareagovala Petersonova dcera Mikhaila. „Jak zlepšit podnikání ve dvou krocích: Krok 1: Identifikujte brečící dospělé. Krok 2: Vyhazov,” napsala na Twitteru.

„Všichni tihle uplakánci by měli být okamžitě vyhozeni a jejich pracovní pozice nabídnuty jiným. Pokud nerozumíte svobodě projevu, tak nemáte právo předstírat, že pracujete pro nakladatelství,” podpořil svého kolegu konzervativní spisovatel Douglas Murray.

12 pravidel

Osmapadesátiletý profesor klinické psychologie je na kontroverzi zvyklý. Od roku 1998 působí na Univerzitě v Torontu, do povědomí veřejnosti se ale zapsal před čtyřmi lety, když kritizoval přijetí kanadského zákona, který definoval „vyjádření genderové identity“ jako základní lidské právo. Návrh přitom zároveň pozměnil trestní právo, kde ukotvil napadení kvůli sexuální identitě jako takzvaný „zločin z nenávisti“ (angl. hate crime).

Aby mohl člověk myslet, musí riskovat, že někoho urazí.
Jordan Peterson při rozhovoru v britské televizi Channel 4

Podle Petersona zákon zasahoval do svobody projevu, protože podle jeho interpretace přikazoval, jaká zájmena člověk smí používat v souvislosti s určitými genderovými kategoriemi. Experti přitom ujišťovali, že zákon nic takového nenařizuje.

V roce 2018 napsal knihu 12 pravidel pro život, ve které formou příběhů a úvah nabízí podobné rady do života, jaké dává svým klientům v psychologických poradnách. Kniha se stala bestsellerem, celosvětově se prodalo přes 5 milionů výtisků.

Foto: Profimedia.cz

Jeho přednášky přilákaly tisíce posluchačů

Novináři ho často titulují jako „bojovníka proti politické korektnosti“, nebo „ikonu radikální pravice“. On sám své postoje za extremistické nepovažuje. Několikrát se také setkal s fenoménem takzvaného „deplatformingu“, tedy situace, kdy mu bylo kvůli protestům zrušeno veřejné vystoupení, často na akademické půdě.

Petersonovo analgetikum. Klára Vlasáková nad knihou 12 pravidel pro život

SALON

Když se ho britská novinářka Kathy Newmanová zeptala, jak reaguje na to, že spoustu lidí svými názory uráží, odpověděl: „Aby mohl člověk myslet, musí riskovat, že někoho urazí.”

Jordan B. Peterson

Kanadský psycholog, spisovatel a filozof.

Narodil se roku 1962 v Edmontonu, jeho matka byla knihovnicí a otec učitelem.

Vystudoval politické vědy na Univerzitě v Alběrtě, poté na rok odjel do Evropy, kde zkoumal psychologické příčiny studené války a totalitních režimů.

Vrátil se zpět do Kanady, kde získal doktorát v klinické psychologii.

Nějaký čas působil na Harvardově univerzitě, od roku 1993 vyučuje na Univerzitě v Torontu

Napsal dvě knihy: Mapy významu: Architektura přesvědčení a 12 pravidel pro život. Její volné pokračování vyjde v březnu.

Ve svých textech často cituje Junga, Nietzscheho, Solženicyna a Dostojevského.

Je ženatý, má dvě děti.

Zdaleka není jediným autorem, který v poslední době zažil protesty proti vydání svých děl. Zaměstnanci amerického nakladatelství Hachette na jaře bojkotovali publikaci memoárů oscarového režiséra Woodyho Allena. Stejné nakladatelství po tlaku zrušilo vydání Ickaboga – knížky pro děti, kterou napsala autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám