Hlavní obsah

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký úřad pro vyšetřování (FBI) se zabývá smrtí asi čtyřicetiletého černocha v Minnesotě, který zemřel poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku. Na videu, které natočil kolemjdoucí, zatýkaný několikrát říká, že nemůže dýchat a prosí policistu, aby ho nezabíjel, informovaly agentura AP a stanice BBC. Vedení místní policie už propustilo ze sboru čtyři příslušníky zapletené do incidentu.

Foto: Profimedia.cz

Protest proti policejnímu násilí na černoších v USA

Článek

Policie přijela v pondělí kolem 20:00 místního času (v úterý 03:00 SELČ) na základě hlášení, že muž prokazoval v samoobsluze svou totožnost padělaným dokumentem. Přivolaná hlídka jej našla v jeho autě. Opilý podezřelý se podle ní fyzicky bránil zatčení. Policistům se mu však podařilo nasadit pouta.

Na videu zasahující policista asi sedm minut klečí podezřelému na krku. Někteří z přihlížejících přitom policistu varovali, že jeho zákrok je přehnaný. Jeden upozornil policistu, že tlak na krk je příliš velký: „Krvácí z nosu“. Další ho vyzval: „Slezte z jeho krku.“

Zadržený říkal nejen, že nemůže dýchat, ale také: „Nezabíjejte mě“. Černoch se pak přestal hýbat, načež přivolaní záchranáři naložili jeho bezvládné tělo do sanitky.

Policie Minnesotě přiznala, že muž zemřel kvůli ”zdravotnímu incidentu” po „zásahu policie“. Skonal krátce po převozu do nemocnice.

Policejní násilí proti černochům 

Zásah policie vyvolal silný odpor zastánců práv menšin, podle nichž jde o další případ rasově motivované policejní brutality. „Ať ten muž udělal cokoli, nemělo to pro něj skončit rozsudkem smrti,” řekla místní aktivistka Nekima Levy-Armstrongová.

Starosta města Minneapolis Jacob Frey se v příspěvku na Facebooku omluvil místní černošské komunitě a napsal, že být černochem v USA by nemělo být rozsudkem smrti: „Značnou část (pondělní) noci jsem se snažil nalézt ta správná slova ohledně toho, co se stalo. Stále se vracím k následujícímu: Ten muž neměl zemřít." Poté dodal, že propuštění čtyř policistů zapojených do incidentu byl správný krok.

Případ připomíná smrt Erika Garnera v roce 2014, který také opakoval, že nemůže dýchat a pak se udusil. Velké porota se vyslovila proti stíhání zasahujících policistů, což vedlo k vlně protestů.

V USA osvobodili dalšího policistu, který zabil černocha

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám