Hlavní obsah

Sopka na ostrově Svatý Vincenc hlásí další erupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingstown

Po první silné erupcí největší soky na karibském ostrově Svatý Vincenc následovala ještě v pátek druhá slabší. Vulkán La Soufrière chrlil popel a plyny až do výšky šesti kilometrů, informovala agentura AP. Tamní vláda nařídila z okolí vulkánu evakuovat 16 000 osob, které by mohl zasáhnout sopečný popel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další erupce sopky na ostrově Svatý VincencVideo: AP

 
Článek

„Byla pozorována druhá erupce. Sloup popela se dostal v atmosféře do výše asi čtyř kilometrů,“ uvedlo středisko pro výzkum seismických aktivit UWI k druhé slabší erupci. Informovala o ní i generální ředitelka Červeného kříže pro Svatý Vincenc a Grenadiny Dora Jamesová, která řekla stanici CNN: „Trvá to už více než hodinu. Popel se dostává do vzduchu.“

První silnější erupce podle ní připomínala zvuk proudového letadla.

Foto: Reuters

Sloup dýmu a kouře stoupající ze sopky na Svatém Vincenci

Vědci ve čtvrtek na sopce zaznamenali podzemní otřesy, které podle nich naznačují, že se magma dere k povrchu, uvedlo centrum pro zkoumání zemětřesení na ostrově Trinidad. Proto vyzvali vládu, aby nařídila evakuaci.

Poslední z evakuovaných odvážely lodě a auta z ohrožených oblastí krátce po první erupci. Zatím nejsou žádné informace o zraněných nebo škodách.

Sopka La Soufriére naposled vybuchla v pátek 13. dubna 1979. Při její erupci v roce 1902 zahynulo přibližně 1500 lidí. Místní média podle agentury Reuters v uplynulých dnech informovala také o zvýšené vulkanické aktivitě sopky Mount Pelée na ostrově Martinik, který leží severně od Svatého Vincence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám