Hlavní obsah

Biden změnil výzdobu Oválné pracovny, odstranil bustu Churchilla

Novinky,
Washington

Nový americký prezident Joe Biden změnil výzdobu Oválné pracovny. Mezi vystavenými bustami už nefiguruje britský politik Winston Churchill, kterého měl na významném místě Bidenův předchůdce Donald Trump. Uvedl to list The Washington Post a velkou pozornost tomu věnovali Britové. Bustu věnoval bývalému prezidentu Georgi W. Bushovi tehdejší britský premiér Tony Blair.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Portréty v Oválné pracovně

Článek

Biden má nyní v Oválné pracovně vystavené busty Martina Luthera Kinga, zavražděného demokratického politika Roberta Kennedyho a manželky prezidenta Franklina Delano Roosevelta, političky a bojovnice za lidská práva Eleanor Rooseveltové.

Doplňuje je busta Abrahama Lincolna, Rosy Parksové, bojovnice za práva černochů, která byla v roce 1955 odsouzena v alabamském Montgomery, že neuvolnila místo v autobusu bělochovi. Proces vedl k bojkotu autobusové dopravy v Montgomery, na němž se podílel i Martin Luther King.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Nově vystavená busta Martina Luthera Kinga Jr.

Vystavena je i busta rolnického odborářského vůdce a bojovníka za lidská práva Latinoameričanů v USA Césara Cháveze. Dále je tam vystavena skulptura kmene Apačů, které patřila Danielu Inouyeovi, prvnímu Američanovi japonského původu, který byl zvolen do obou komor Kongresu. Na poličce je i kus měsíční horniny.

Churchillovu bustu nevystavoval už Barack Obama, jenž ji nahradil podobiznou Martina Luthera Kinga. Odůvodnil to tím, že už má ve svých soukromých prostorách jinou Churchillovu bustu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

V Oválné pracovně jsou busty Rosy Parksové (vlevo) a Abrahama Lincolna.

Do Oválné pracovny Churchillovu bustu vrátil po svém zvolení Trump.

Obrazy politiků, kteří i přes neshody spolupracovali

Změnily se však i obrazy. Nyní v Oválné pracovně nově visí nad krbem portrét Franklina Delano Roosevelta a jsou tam i portréty třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona jako příklad dvou lidí, kteří dokázali spolupracovat, i když zastávali odlišné názory.

Visí tam i portrét dalšího otce zakladatele USA Benjamina Franklina a prvního prezidenta George Washingtona. Svěšen byl portrét sedmého prezidenta, populisty Andrewa Jacksona, který pronásledoval indiány, odmítal respektovat smlouvy, které původnímu obyvatelstvu garantovaly právo na půdu, a poslal na ně vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám