Hlavní obsah

Ilegální migrace z Mexika do USA roste v násobcích

Počty přistěhovaleckých rodin překračujících hranice na jihozápadě Spojených států lámou rekordy a pohraničníci problém nestačí řešit, napsala agentura AP. Minulý měsíc přešlo mexicko-americkou hranici přes 76 tisíc migrantů, což je dvojnásobek proti loňskému únoru.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Přes mexicko-americkou hranici prchají rodiny ze středoamerických států.

Článek

V posledních několika měsících američtí pohraničníci registrují stoupající množství velkých přistěhovaleckých skupin, které čítají víc než sto lidí. Hranice bez povolení překračují v odlehlých, nedostatečně chráněných oblastech. Zatímco loni bylo takových skupin třináct a předloni dvě, za poslední dobu jich pohraničníci napočítali sedmdesát, píše AP.

Stoupající počty migrantů nahrávají prezidentovi Donaldu Trumpovi, který s odvoláním na kritickou situaci na hranicích dekretem vyhlásil nouzový stav. Americký Senát má příští týden hlasovat o zrušení tohoto kroku, podobnou rezoluci už schválila Sněmovna reprezentantů. Prezident téměř jistě bude rezoluci vetovat.

„Kapacita systému nestačí, dostali jsme se nadoraz,“ řekl Kevin McAleenan, ředitel amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP). Úřad rozšířil lékařské kontroly migrantů a v texaském El Pasu vybuduje nové zdravotnické středisko. „Je to jen dočasné řešení, není udržitelné,“ varoval ovšem šéf CBP.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Pohraničníci nezvládají ochranu hranic

Dlouhodobě se však ilegální migrace do USA snižuje, upozorňují americká média. Zatímco loni šlo o 400 tisíc lidí, v roce 2000 jich bylo 1,6 milionu.

Rostoucí počty hlášené nyní jsou ale podle expertů varující. Dříve přicházeli do USA z Mexika jednotlivci, převážně dospělí muži, ale teď jde většinou o celé středoamerické rodiny. Hranice kromě toho samostatně přecházejí desetitisíce dětí.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová při slyšení v Kongresu prohlásila, že krize na jižní hranici není vymyšlená. „Čelíme krizi, skutečné vleklé krizi na hranicích. Nepochybujte o tom, že řetěz lidského utrpení je čím dál horší,“ prohlásila ministryně. „Je to stav nouze, je to skutečná humanitární krize, kterou tento systém umožnil. Musíme změnit zákony,“ dodala.

Související témata:

Výběr článků

Načítám