Hlavní obsah

Střelci z Pittsburghu hrozí trest smrti

Aktualizováno

Šestačtyřicetiletého Roberta Bowerse obvinila kvůli sobotní střelbě v synagoze v Pittsburghu federální prokuratura z 29 trestných činů včetně použití střelné zbraně s cílem vraždit a narušit náboženské obřady. Hrozí mu trest smrti uvedly agentura Reuters a stanice BBC. Americký prezident Donald Trump nařídil spuštění amerických vlajek na federálních budovách na půl žerdi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba u synagogy v PittsburghuVideo: AP

Článek

Střelec volající „Všichni Židé musí zemřít” v sobotu vpadl do synagogy a zabil 11 věřících a dalších šest, včetně čtyř policistů, zranil. Sám pachatel utrpěl zranění a byl zatčen. [celá zpráva]

Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů obvinění z násilí s cílem narušit náboženské obřady, které způsobilo smrt. Dalších jedenáct obvinění je z použití  střelné zbraně s cílem zabíjet. Čtyři další obvinění se týkají snahy narušit náboženské obřady, která vedla ke zranění ochránce veřejného pořádku, protože Bowers postřelil čtyři policisty, a tři použití zbraně při násilném trestném činu. Uvedla to kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii.

Prezident Trump v sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října. Posílena byla rovněž ochrana synagog a židovských středisek po celých Spojených státech.

Americký prezident Donald Trump popsal útoky jako „odporný čin masové vraždy”. Střelce označil za maniaka a dodal, že by USA měly „přitvrdit zákony zahrnující trest smrti”. „Tito lidé by měli zaplatit nejvyšší cenu,” dodal k pachatelům podobných útoků.

Foto: Pam Panchak, ČTK/AP

Američtí policisté při zásahu proti střelci u synagogy v Pittsburghu.

Mezi šesti zraněnými přeživšími útoku je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger. Jeho bratr řekl listu Pittsburgh Post-Gazette, že zraněný byl v po operaci v pensylvánském Oaklandu v kritickém stavu a možná bude nutná další operace.

Právě Daniel Leger, který je otcem dvou dětí, měl v sobotu ráno vést v synagoze bohoslužbu. Žádné dítě není mezi oběťmi.

Rozlehlá moderní budova synagogy pojme při bohoslužbách více než 1000 lidí. Uvnitř jako historický poklad věřící opatrují „Tóru holokaustu”, která byla zachráněna z tehdejšího Československa v době masového vyhlazování Židů nacisty.

Odsouzení činu 

Mezi osobnostmi, které vyjádřily zármutek a čin odsoudily, je i československá rodačka, bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

„Zatímco truchlíme a modlíme se za oběti střelby v pittsburghské synagoze, máme na paměti, že když politici šíří ďábelské konspirační teorie a podněcují nenávist ostatních, rozdrásávají jizvy po šesti miliónech mrtvých, které se nikdy zcela nezhojily,” napsala Albrightová na Twitteru.

Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval k boji „proti vzestupu antisemitismu a nenávistné rétoriky vůči těm, kteří vypadají, milují se nebo modlí odlišně”. Kromě toho je podle něj třeba přestat usnadňovat přístup ke zbraním těm, kteří chtějí ubližovat nevinným.

Výběr článků

Načítám