Hlavní obsah

Na Evropu míří bouře podobná hurikánu

Novinky, tov
Aktualizováno

Ke břehům Evropy se blíží zvláštní druh silné bouře nazývaný medikán. Ta se ve svých projevech podobá hurikánům či tajfunům. V sobotu odpoledne by měla bouře Zorba udeřit na jih Řecka a poté postupovat dál na východ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře, která se žene na Evropu, bičuje pobřeží ŘeckaVideo: AP

Článek

Podle meteorologů by vítr mohl v nárazech dosáhnout rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, na některých místech může napršet až 150 milimetrů srážek a vlny mezi Peloponésem a Krétou mohou dosahovat až 11 metrů.

Civilní obrana doporučila obyvatelům, aby raději nevycházeli. Místní úřady už na pátek na jihu Řecka nařídily zavřít školy. Meteorologové varují, že i během víkendu může být na některých místech nebezpečné vycházet ven.

Uprchlické tábory v ohrožení

Kritická situace může nastat mimo jiné v přeplněných uprchlických táborech na ostrovech v Egejském moři, kde se tísní tisíce lidí v provizorních přístřešcích a stanech.

Jedná se o tzv. hybridní bouři, která se podle studie z roku 2011 vyskytuje jen jednou či dvakrát do roka. Nejčastěji v září a říjnu, když je hladina Středozemního moře ještě relativně teplá, může se ale objevit v kteroukoli roční dobu.

Aktuální bouře způsobila před několika dny bleskové povodně v Tunisku a Libyi a nyní se pohybuje přes Středozemní moře k pobřeží Evropy.

V neděli se má bouře Zorba přesunout na západ Turecka. Očekávají se velmi silné nápory větru a vydatný déšť. Ten může způsobit bleskové záplavy.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Vlny u pobřeží Řecka

Bouře se ale má přesouvat rychleji než například nedávné hurikány Harvey a Florence v oblasti USA, takže záplavy by neměly být tak katastrofální, dodává CNN.

Související témata:

Výběr článků

Načítám