Hlavní obsah

Lékaři udržovali Angličanku při životě proti její vůli, pozůstalí získali přes milión

Aniž by to její rodina tušila, Brenda Grantová z anglického Nuneatonu sepsala poslední vůli. Přála si, aby ji lékaři v případě závažného onemocnění neošetřovali a nechali zemřít. Ti však tento dokument v lékařské kartě přehlédli a udržovali ji při životě dalších 22 měsíců. Nemocnice chybu uznala a pozůstalým nyní vyplatila v přepočtu přes milión korun, napsal deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Brenda Grantová sepsala poslední vůli a její praktický lékař dokument následně založil do lékařské karty. Uvedla, že si nepřeje, aby jí lékaři prodlužovali život, pokud utrpí takové omezení na životě, že se nebude moci sama rozhodnout o následném ošetření a nebude mít šanci na plné zotavení.

Grantová v dokumentu rovněž zmínila, že se poté, co viděla svou vlastní matku trpět demencí, obává se degradace a lidské nedůstojnosti více než smrti.

Chtěla si odpojit hadičku

V říjnu roku 2012 utrpěla mozkovou příhodu, po níž nebyla schopná chodit, mluvit ani polykat. Lékaři však dokument v kartě přehlédli a poskytli jí náležité ošetření. Při životě ji udržovali dalších 22 měsíců.

Do žaludku jí zavedli hadičku, pomocí níž mohla uměle přijímat stravu a následně ji přemístili do pečovatelského ústavu. Tam si však jednoho dne někdo všiml, že se Grantová snaží jednu z hadiček odpojit.

Byla proto ihned převezena zpět do nemocnice, kde byl přítomen už i její praktický lékař, jenž celou rodinu s jejím přáním obeznámil. Veškerá léčba byla proto ukončena a Grantová v srpnu roku 2014 v 81 letech zemřela.

„Byla to velmi hrdá žena. Nikdy bych nikomu nepřála, aby si prošel tím, čím si prošla ona. Nechtěla jsem, aby matka zemřela. Ona však zemřela v den, kdy utrpěla mozkovou příhodu, protože od té doby nebyla schopná normálně žít,“ svěřila se nyní Daily Mailu její dcera Tracy Barkerová.

Nechtěla zůstat na obtíž

„Bála se zůstat naživu, protože měla strach z pečovatelského ústavu. Nikdy nechtěla zůstat na obtíž. Jsem na sebe velmi naštvaná, že jsem svou matku nechala trpět tak dlouho,“ dodala.

Pozůstalí následně na nemocnici George Eliot Hospital NHS Trust podali žalobu. Ta nakonec uznala chybu, omluvila se a v rámci mimosoudního vyrovnání jim vyplatila 45 tisíc liber (asi 1,3 miliónu korun).

Barkerová řekla, že medializací případu chtěla docílit toho, aby se v budoucnu něco podobného neopakovalo. Nemocnice následně uvedla, že od této chvíle zajistí, aby podobné dokumenty byly na první straně lékařských karet.

Výběr článků

Načítám