Hlavní obsah

Ficův první proslov po atentátu obletěl svět

První projev slovenského premiéra Roberta Fica od chvíle, kdy byl 15. května vážně zraněn při pokusu o atentát, obletěl svět, i když poněkud pomaleji než zpráva o tom, že byl postřelen. Postaraly se o to hlavně agentury, z nichž pak čerpala další média. Agentura AP jej přitom označila za „populistického premiéra“. Podobně je zdrojem pro četná média po celém světě také agentura Reuters, kterou mimo jiné zaujal Ficův slib, že se „koncem června či začátkem července vrátí do práce“.

Fico poprvé po atentátu promluvil k občanůmVideo: Facebook/Robert Fico

Článek

Agentura AP přináší mimo jiné pasáž, kdy Fico odpouští atentátníkovi a kritizuje opozici s tím, že útočník „byl jen poslem zla a politické nenávisti“.

AP zároveň upozorňuje, že Fico naznačil, že jeho názory na ruskou válku na Ukrajině a další otázky, které se ostře liší od evropského mainstreamu, z něj udělaly oběť.

„Je kruté to tvrdit, ale v Evropské unii přestalo existovat právo na jiný názor,“ řekl Fico podle AP a obvinil z nastalé situace blíže nespecifikované západní země.

Agentura Reuters si ve Ficově projevu všímá navíc pasáže, v níž slovenský premiér označil svého útočníka za aktivistu opozičních stran s tím, že není důvod se domnívat, že útok na něj byl dílem „osamělého šílence“.

Obě agentury a všechna média, která jejich informace převzala, uzavírají zpravodajství připomenutím událostí z 15. května, Ficova pobytu v nemocnici a jeho rekonvalescence.

Mezi médii, která o Ficově prvním projevu po atentátu informují na základě agenturního zpravodajství, nechybí stanice ABC News, listy a weby The Guardian, The Washington Post, Independent, Euronews, Politico, ruský Kommersant i Ukrajinska pravda, Toronto Star či exotičtější The Straits Times ze Singapuru. Rozsah zpravodajství i sestřihu z předtočeného online projevu se liší.

Fico poprvé po atentátu promluvil k občanům

Evropa

Výběr článků

Načítám