Hlavní obsah

Jak se měnil popis nedělní schůzky Babiše s prezidentem

Prozatím poslední tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že mu prezident Miloš Zeman na nedělním jednání, které předcházelo Zemanově hospitalizaci, sdělil, že jej osloví stran pověření jednání o sestavení nové vlády, příliš nekoresponduje s tím, že o schůzce se dva dny mlčelo, a ti, co se k ní vyjadřovali, pouze potvrzovali, že proběhla.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman minulý týden v pátek při volbě

Článek

Když koncem minulého týdne Hrad připustil, že prezident je nemocný, a začal rušit jeho další program, byla v ohrožení i plánovaná schůzka s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

K setkání nakonec došlo v neděli dopoledne, ač původně bylo plánováno až na podvečer. Babiš již předem avizoval, že nepůjde o povolební vyjednávání, neboť to prý podle informací, jichž se mu dostalo z Hradu, mělo začít až ve středu.

Zámek v Lánech v neděli dopoledne opustil beze slova a krátce na to převezla sanitka prezidenta v bezvládném stavu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Babiš ani v dalších hodinách, například ve svém pořadu Čau, lidi, který natáčel až po schůzce, setkání nijak nekomentoval. Uvedl pouze, že schůzka proběhla, a popřál prezidentovi brzké uzdravení.

Zeman se s Babišem setká v neděli. Další lídři stran termín nemají

Parlamentní volby

Vicepremiér a ministr dopravy, respektive průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ke schůzce v Lánech řekl, že Zeman nepověřil Babiše sestavováním vlády. "Bude se to řešit později, až pan prezident bude ve stavu, kdy nebude nemocný a kdy na to bude mít zázemí,” uvedl pro ČTK.

Víkendová schůzka premiéra s prezidentem v Lánech podle něj byla osobní. „Nebyla to diskuse spojená se zásadnějším povolebním vyjednáváním,” dodal.

Že k pověření nedošlo, potvrzoval v neděli i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V úterý obrat

V pondělí nikdo s podrobnostmi o schůzce nevystoupil. V úterý ovšem premiér začal schůzku prezentovat jako setkání, na němž se povolební vyjednávání řešilo.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

„V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví. Opakovaně to říkal (že by Babiše pověřil) a je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu," uvedl premiér. Jeho hnutí sice má největší poslanecký klub, nicméně ve volbách skončilo až druhé a podle všeho nemá šanci na sestavení vlády, která by mohla získat důvěru ve Sněmovně.

Zda je prezident ve stavu, kdy je schopen pověřit kohokoliv jednáním o sestavení vlády, které je navíc pouze formálním a zvykovým krokem, není jasné. Nezbytná je pouze jeho součinnost při jmenování kabinetu.

Mluvčí popsal, jak se prezident má. K postupu Zemana se Hrad vyjádří zítra

Domácí

Hrad avizoval, že se k dalšímu postupu prezidenta vyjádří ve středu. Čekání na zásadní informace zkrátil zveřejněním jídelníčku hospitalizované hlavy státu.

Výběr článků

Načítám