Hlavní obsah

Rozdělené Německo. Voličská mapa je výmluvná

Výsledky voleb do Evropského parlamentu ve Spolkové republice hovoří jasnou řečí: východ drtivě ovládla protestní Alternativa pro Německo, západ opoziční dvojblok křesťanské demokracie CDU/CSU. Německo je politicky rozděleno na dvě části. A to téměř přesně na hranici mezi bývalou NDR a starou Spolkovou republikou Německo.

Foto: Novinky

Výsledky eurovoleb v Německu

Článek

Hendrik Wüst (CDU), premiér Severního Porýní-Vestfálska, nejlidnatější spolkové země v původním západním Německu, nyní vede kampaň za silnější výměnu mezi východem a západem země – a je pro Smlouvu o sjednocení 2.0.

Má za to, že mnoho lidí ze Severního Porýní-Vestfálska v německých zemích na východě nikdy nebylo. „Někteří lidé znají Mallorku lépe než Sasko nebo Durynsko. O to víc stojí za to snažit se lidi znovu sblížit,“ uvedl podle listu Die Welt.

Wüst se rovněž vyslovil pro obnovení takzvaného „kulatého stolu“, který se osvědčil v době kolem sjednocení Německa, k němuž došlo v říjnu 1990. „Období sjednocení bylo charakteristické myšlenkou kulatého stolu: tehdy se sešli velmi rozdílní lidé s jediným cílem – pracovat na lepší demokratické budoucnosti,“ upřesnil.

Němci dali Scholzovi a jeho vládě facku, komentují německá média

Eurovolby

Při pohledu na současnou společnost na východě a na západě by ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska chtěl, aby se tento „otevřený přístup k dialogu“ vrátil. „Abychom si sedli ke stolu, místo abychom na sebe z dálky křičeli, protože je důležité navázat kontakt s lidmi, jejichž názory nesdílíte,“ poznamenal.

Hranice jako za studené války

Jak ukazuje mapa odrážející výsledky eurovoleb, ve volebních obvodech ve starých spolkových zemích na sebe strhly většinu volebních vítězství CDU a CSU - na obrázku je to znázorněno jako černá oblast. Několik velkých měst (Hamburk, Kiel, Münster, Heidelberg, Freiburg) se zbarvilo do zelena a červená barva znázorňuje poslední bašty sociální demokracie SPD (Brémy, Bremerhaven, Herne).

Naproti tomu v „nových“ spolkových zemích dominuje AfD. Jedinými výjimkami jsou spolkové hlavní město Berlín a sousední Postupim (Zelení) nebo Postupim-Mittelmark a města Jena, Výmar a Erfurt (CDU).

Scholzova vláda je vyřízená, hřímá Söder a požaduje předčasné volby

Zahraniční
Foto: Novinky

Výsledky eurovoleb v okresech a městech

Také durynský okres Eichsfeld se vyslovil pro CDU, jinak by „hranice“ mezi západem a východem skutečně přesně odpovídala bývalé hranici mezi Spolkovou republikou a tehdejší Německou demokratickou republikou, podotýká deník Bild.

V Sasku získala AfD v nedělních evropských volbách nejvíce hlasů a stala se také nejsilnější stranou v mnoha místních komunálních volbách. Saský ministerský předseda Michael Kretschmer (CDU) prohlásil, že spolkové vládě v Berlíně nemůže odpovědět žádným „jen tak dál jako dosud“.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Alice Weidelová a Tino Chrupalla, spolupředsedové AfD, se radují v neděli večer po zveřejnění prvních odhadů výsledků eurovoleb

List Bild označil za pozoruhodné, že dosud byly za klasickou baštu AfD považovány pouze venkovské oblasti (zejména východní Sasko a Krušné hory) a strana nejenže dokázala tyto pozice uhájit, ale na prvním místě se umístila ve všech saských okresech. V některých - kupříkladu Míšeň, Budyšín a Zhořelec - se vyšvihla i nad 40 procent. A poprvé dominovala také ve velkých městech Drážďany, Lipsko a Chemnitz

Emocionální jednota se hroutí, varuje Ramelow

Po silném výsledku AfD v evropských volbách na východě Německa varoval durynský ministerský předseda Bodo Ramelow (Levice) před stále hlubšími příkopy mezi východními a západními Němci i 33 let po sjednocení.

„Na sociálních sítích teď po evropských volbách čtu věty typu: ‚Kde je vděčnost východních Němců?‘ To jsou otázky, které teď nepotřebujeme,“ řekl podle listu Die Welt.

„Východ se nemá za co omlouvat. Naopak by to mělo být vnímáno jako příležitost. Místo toho se emocionální jednota stále více hroutí. Skutečnost, že se od východních Němců očekává vděčnost, tuto spirálu ještě přiživuje,“ dodal premiér.

V Německu podle prognóz vyhrála opoziční CDU/CSU, Scholzova SPD je až třetí

Eurovolby

Související články

Výběr článků

Načítám