Hlavní obsah

Testovací let vrtulníku Ingenuity na Marsu se posunul, možná na středu

– Washington

První testovací let malého vrtulníku Ingenuity (Vynalézavost) na Marsu byl o tři dny odložen kvůli problému, který se vyskytl při zkoušce vysokých otáček rotorů. Informoval o tom na webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Předběžný termín prvního letu Ingenuity americká vesmírná agentura původně stanovila na neděli 11. dubna.

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda Perseverance s vrtulníkemVideo: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

 
Článek

Ingenuity má provést několik kontrolovaných „skoků“ a zachytit během toho své okolí na video. Na základě údajů, které z helikoptérky dostala v pátek pozdě večer, se však NASA rozhodla let odložit. První možný termín letu je středa 14. dubna.

Důvodem je, že během páteční prověrky vysokorychlostních otáček rotorů kontrolní zařízení ukončilo dříve sekvenci příkazů ovládajících test. To se stalo ve chvíli, kdy se měl letový počítač přepnout z předletového módu na mód letový.

Vrzání a bouchání. NASA zveřejnila zvuk, který vydává Perseverance při jízdě po Marsu

Věda a školy

Podle NASA je ale vrtulník v pořádku a v bezpečí, na Zemi navíc poslal úplnou sadu telemetrických údajů.

Předletové kroky helikoptéra zvládla

Zařízení o velikosti malého dronu přistálo na Marsu 18. února uschované v útrobách robotického vozítka Perseverance (Vytrvalost). Helikoptéra má ale samostatný program. Není vybavená vědeckými přístroji, jejím úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Všechny kroky předcházející prvnímu letu vrtulník Ingenuity úspěšně splnil. Před týdnem se postupně dostal z roveru na povrch planety, na části kráteru o rozměrech desetkrát deset metrů, který byl vytipován jako „letiště“, a následně bez úhony přečkal první mrazivou marsovskou noc. Během týdne pak rozvinul své dva rotory a zdárně je zkušebně protočil.

V pořádku jsou i vlastní solární panely, jež zajišťují energii, která musí mj. zahřívat přístroje za studených nocí. Teplota na straně odvrácené od Slunce může na Marsu klesnout až k minus 90 stupňům Celsia.

Evropská kosmická agentura vypsala konkurz na nové astronauty

Věda a školy

Stroj Ingenuity je velmi lehký, má hmotnost pouhých 1,8 kilogramu. Jeho rotory vyrobené z karbonových vláken se točí proti sobě a k umožnění vzletu v řídké atmosféře rudé planety musejí vyvinout rychlost 2400 otáček za minutu, což je podstatně více, než potřebují k létání helikoptéry na Zemi.

První let bude tedy podle Američanů pouze testovací. Helikoptéra se při něm pokusí vyletět do třímetrové výšky, asi půl minuty držet letovou hladinu, otočit se kolem své osy a následně znovu přistát. Pokud se vše podaří, následující lety už budou náročnější.

„Bratři Wrightové na rudé planetě”. NASA plánuje let helikoptéry na Marsu na začátek dubna

Věda a školy

Podle NASA by v případě úspěchu šlo o milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám