Hlavní obsah

Tání ledu ohrožuje mláďata tuleňů u kanadského souostroví

Tání ledu ohrožuje tuleně grónské, konkrétně jejich mláďata. Ubývání ledových ploch např. zejména u Magdalénských ostrovů východně od kanadské pevniny v důsledku globálních změn klimatu totiž způsobuje, že tito živočichové nacházejí méně bezpečných útočišť k porodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tání ledu ohrožuje mláďata tuleňů v KanaděVideo: Reuters

 
Článek

O tom, že tuleňům docházejí místa volného ledu, kde mohou bezpečně porodit mladé, informovala agentura Reuters, která z oblasti poskytla i video.

Tuleň grónský (Pagophilus groenlandicus) je obecně druh vážící kolem 120 až 200 kilogramů, dospělí jedinci dorůstají délky 1,85–2,20 metru. Jeho typickým znakem jsou dvě protáhlé černé skvrny na přední části hřbetu, které vytvářejí jakési sedlo. Obličej je černý, zbytek těla světle žlutý. Do čtyř let věku mají mláďata světle šedou srst s hnědými skvrnami, samice je světlejší než samec.

Letecké záběry: na severní pobřeží Francie se po letech vracejí tuleni

Věda a školy

Tento vynikající plavec, který se vyskytuje častěji na otevřeném moři než ostatní druhy tuleňů, žije v oblastech patřících Kanadě, Grónsku, Norsku, Finsku a Rusku.

Jde o málo dotčený druh, nicméně právě mizení volného ledu může ovlivnit jeho populaci, tudíž by měl být podle odborníků jejich komerční lov, mj. v Kanadě, částečně regulován v souladu s jejich reprodukcí.

Îles de la Madeleine (Magdalénské ostrovy) je souostroví v zálivu Svatého Vavřince na východě Kanady. Dosahuje rozlohy 205,53 km² a patří k provincii Québec. Skládá se z osmi hlavních ostrovů.

Rovněž turistické výpravy za novorozenými mláďaty byly částečně kvůli ztenčujícímu se ledu zrušeny, doplňuje Reuters.

Oceánská hladina stoupla o 3,5 cm za 30 let

Samotné tání ledu se kvůli klimatickým změnám urychluje. Podle nedávno zveřejněné vědecké studie ho nyní ročně na celém světě ubývá o 57 procent více než v polovině 90. let. Podle autorů výzkumu, jehož výsledek zveřejnil odborný časopis The Cryosphere, je takto velké zrychlování procesu úbytku ledových mas překvapením.

Úbytek ledu na Zemi se od 90. let nečekaně zrychlil. Hladiny moří rostou, varuje studie

Věda a školy

Hladina oceánů se navíc za tři desetiletí vlivem tání pozemského ledu v Antarktidě, Grónsku a z horských ledovců zvedla v průměru o 3,5 centimetru. Úbytek ledu je patrný i v celé Arktidě, kde v létě nebývale taje led v moři.

V celém světě se ve srovnání s předindustriálním obdobím průměrná teplota zvýšila v průměru o 1,1 °C, ale právě v Arktidě je toto oteplování ve srovnání s průměrem dvojnásobné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám