Hlavní obsah

Studentská organizace nesouhlasí s pracovní povinností mediků. Proti je i Masarykova univerzita

– Praha, Brno

Studentská organizace IFMSA CZ (International Federation of Medical Students' Associations) nesouhlasí s opětovnou pracovní povinností mediků v nemocnicích, kterou vláda od pondělí nařídila. Podle nich může ohrozit připravenost studentů na budoucí povolání lékařů. IFMSA sdružuje studenty všeobecného lékařství na všech lékařských fakultách v ČR. Už v pátek se proti povinnosti vymezila Masarykova univerzita v Brně.

Foto: KKN

Ilustrační foto

Článek

Studenti si podle prohlášení uvědomují, že jakákoli pomoc z jejich strany je v současné situaci důležitá. Proto také řada studentů v nemocnicích dobrovolně pomáhá.

Medici se také obávají, že i přes očkování nebudou dostatečně chráněni. Upozorňují na to, že plnou ochranu má člověk až dva týdny po podání druhé očkovací dávky.

Pomoc mediků v nemocnicích, které se potýkají s velkou zátěží kvůli pandemii covidu-19, by ale měla podle organizace zůstat dobrovolná a na uvážení každého studenta.

Ministři schválili pracovní povinnost studentů, budou mít nárok na očkování

Domácí

Ohrožení výuky i budoucího povolání

Organizace se obává, že pracovní povinnost mediků může mít nebezpečné dopady na budoucnost zdravotnictví v Česku.

Podle Babiše maturity nejsou nutné, zaměstnavatelé je nevyžadují

Domácí

„Přes veškerou snahu výuka na lékařských fakultách nyní neprobíhá na 100 procent a v kombinaci s pracovní povinností může ohrozit připravenost studentů pro budoucí povolání lékařů. Přes veškerou úctu k práci ošetřovatelů a zdravotních sester si myslíme, že práce mediků na těchto pozicích nenahradí výuku, medici nezískají potřebné znalosti a nenaučí se, jak je prakticky aplikovat,” uvedla v prohlášení.

Je potřeba povolat k povinné zdravotní službě ambulantní specialisty, studenti pomáhali už několik měsíců.
Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity

Medici se také obávají, že i přes očkování, které kvůli práci v nemocnicích absolvují, nebudou dostatečně chráněni. Upozorňují na to, že plnou ochranu má člověk až dva týdny po podání druhé očkovací dávky.

Do nemocnic na Karlovarsku se přihlásilo 134 dobrovolníků – lékařů i sester

Koronavirus

„Z těchto dvou nejzávažnějších důvodů vyjadřujeme silný nesouhlas se zavedením pracovní povinnosti. (...) Apelujeme tedy na vládu, aby zvážila, zda je vyhlášení pracovní povinnosti opravdu nutné a aby případně její pokračování zrušila,” poznamenala organizace.

I pro vybrané středoškoláky

Vláda nařídila pracovní povinnost nejen pro mediky z některých ročníků, ale i pro studenty nelékařských oborů a také pro žáky třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol. Povolat studenty do nemocnic mohou hejtmani a pražský primátor.

Blatný chystá pracovní povinnost i pro středoškoláky

Domácí

Už minulý týden se brněnská Masarykova univerzita (MUNI) ohradila proti vyhlášení pracovní povinnosti studentů pomáhat v nemocnicích. Rektor Martin Bareš prohlásil, že je potřeba povolat k povinné zdravotní službě ambulantní specialisty a že studenti pomáhali už několik měsíců.

Podle univerzity je to krok nesprávným směrem, který nepřináší dlouhodobé řešení a do současné situace vnese další chaos.

Vraťte do škol nejen mediky, vyzývá rektor Masarykovy univerzity

Domácí

Podle mluvčího MUNI Pavla Žáry se k nesystémovému řešení vyjádřila i Asociace děkanů lékařských fakult ČR s tím, že již třetí vyhlášení pracovní povinnosti ohrožuje kvalitu výuky a může mít negativní dopad na celou společnost.

Předseda konference rektorů: VŠ by se mohly částečně otevřít nejdříve po Velikonocích

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám