Hlavní obsah

Noc vědců představuje využití robotů v astronomii, medicíně či zemědělství

Člověk a robot, to je ústřední téma páteční Noci vědců. Akce se kvůli koronaviru koná online, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova robot.

Foto: ZČU

Virtuální pitevní stůl plzeňské Fakulty zdravotnických studií. Ilustrační foto

Článek

Do špičkového laserového centra v Dolních Břežanech lidé mohou nahlédnout s vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Ti představí například laserové mikroobrábění, díky kterému je možné vytvořit dírku o průměru lidského vlasu.

Foto: Novinky

Superlaser v Dolních Břežanech je v naprosto sterilním prostředí.

Jeden z příspěvků je také o tom, jak odborníci v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR s pomocí robotů navrhují nové nástroje pro testování covid-19 či ochranu před nemocí.

Doprava léčiv v těle

Výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze budou hovořit třeba o hydrogelových mikrorobotech poháněných světlem. Miniaturní roboti mohou sloužit v mikrochirurgii a pro kontrolovanou dopravu léčiv v těle.

Vědci z pražského ČVUT představí „tančící” roboty, trendy v robotické rehabilitaci pacientů i pracoviště, které simuluje prostředí průmyslové výroby.

Týden vědy začal, kvůli covidu poprvé online. Věnován je památce Rudolfa Zahradníka

Věda a školy

O měření stromů pomocí dronů, ale i o výzkumu tropického zemědělství budou přednášky vědců z České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze. Národní zemědělské muzeum pak připravilo třeba příspěvky o tom, jak robotizace pomáhá ochraně rostlin, výrobě piva či na téma mikroorganismů v lidském trávicím traktu.

Za Univerzitu Karlovu pohovoří vědci mimo jiné o tom, co může o epidemii koronaviru „prozradit” matematika či jak umělá inteligence pomáhá koordinovat skupiny robotů. Bude i video s komentovanou ukázkou preparátů zobrazujících mikroskopickou stavbu lidského těla a přednášky o využití 3D tisku v medicíně.

Sto let slova robot a průzkum planet

O robotech ve filmu též pohovoří filmový kritik Kamil Fila. Stému výročí slova robot a knižního vydání dramatu R.U.R. bude nyní v pátek věnována přednáška Zdeňka Vacka, ředitele Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Na programu je i přednáška o literatuře psané umělou inteligencí.

Před 130 lety se narodil literární velikán, který dal světu robota. Toto slovo však nevymyslel

Historie

Odborníci ze Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR prozradí, zda existuje druhá Země, kolik planet ve vesmíru nyní známe a co o nich víme, rovněž jak se na tom podílejí Češi. S vesmírnými pokusy a přednáškou o kvantových počítačích se zapojí i organizace Planetum.

Pražské planetárium odhaluje hvězdnou oblohu už 60 let

Věda a školy

Jak dokážou robotické dalekohledy posunout hranice lidského poznání či jaká je budoucnost průzkumu Marsu nebo Jupiteru, na to se zase pokusí odpovědět hosté v rámci přednášek Noci vědců na Hvězdárně a planetáriu Brno.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Brněnské planetárium

Noc vědců je celorepubliková akce, která se od roku 2005 zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Letos se zapojí asi 50 univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí.

Kupříkladu online přenos z Plzně zakončí videomapping na budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, která se díky projekci změní v továrnu vyrábějící člověka.

Celý program je zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám