Hlavní obsah

NASA vybrala pro let na Měsíc SpaceX

– Washington • Aktualizováno

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si pro svou příští misi na Měsíc, která by se mohla uskutečnit už v roce 2024, vybral k výrobě lunárního přistávacího modulu společnost SpaceX podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Foto: Thom Baur, Reuters

Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX startuje k prvnímu komerčnímu letu. Archivní foto

Článek

Úřad rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné finančními hledisky. Měsíční mise chce podnikat pravidelně, citovala ho agentura Reuters.

Zprávu o tom, že SpaceX získala smlouvu s NASA za 2,9 miliardy dolarů (62,8 miliardy Kč), přinesl první deník The Washington Post. SpaceX porazila konkurenční společnost Blue Origin Jeffa Bezose a dceřinou společnost firmy Leidos, podnik Dynetics.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

"Je to další krok ve vzrušující skupině kroků, který nás přivede k udržitelnému systému přistání lidí na Měsíci," uvedla dnes vedoucí programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Ludersová.

NASA loni přidělila všem třem společnostem 967 milionů dolarů a desetiměsíční smlouvy pro zahájení prací na vzorcích lunárního modulu v rámci programu Human Landing Systems neboli HLS. SpaceX získala nejnižší částku - jen 135 milionů dolarů. Podle serveru CNBC se očekávalo, že NASA vybere dva z těchto tří týmů. To že volba padla pouze na SpaceX, je překvapení, píše CNBC, protože pro agenturu bylo dříve důležité, aby program zůstal konkurenční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám