Hlavní obsah

Kontejnery z Brna pro misi Plato splnily testy. Projekt má odhalit obyvatelné zóny v kosmu

Brno

Brněnská společnost SAB Aerospace splnila požadované vibrační testy pro transportní kontejnery, které před cestou do vesmíru ochrání extrémně citlivé kamery. Jeden z kontejnerů posílá do italské Florencie, kde bude doplněn o kameru a kvůli testování přepraven do Belgie. Znamená to posun do další fáze v přípravě vědecké mise Plato, jejímž úkolem je objevování a výzkum planet podobných Zemi mimo sluneční soustavu, tzv. exoplanet.

Foto: SAB Aerospace

Vlevo vážení vnitřního kontejneru, vpravo čištění kontejneru v podmínkách ISO5.

Článek

Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Tato instituce se spolu se SAB Aerospace a českou společností 5M na misi Evropské kosmické agentury (ESA) podílí.

Start sondy roku 2026

Exoplanety jsou podle odborníků jedním z hlavních témat současné astronomie, přičemž znalosti o jejich počtu, fyzikálních charakteristikách a polohách v obyvatelných zónách stoupají. Mise od ESA má tento výzkum posunout, hledá druhou Zemi.

„Poskytne nám jedinečnou informaci o situaci naší sluneční soustavy ve vesmíru, pravděpodobně se nám podaří odpovědět na otázku, zda je náš systém jeden z mnoha nebo zda je jedinečný,“ uvedl Petr Kabáth, vedoucí Plato týmu v Astronomickém ústavu AV ČR a český koordinátor mise.

Češi se poprvé přímo zapojí do výzkumu exoplanet. Budou hledat druhou Zemi

Věda a školy

Vypuštění sondy je v plánu v roce 2026, první fáze projektu začala už v roce 2014.

Kompletní konstrukci i vývoj servisního modulu, ze kterého se sonda skládá, mají na starosti inženýři v SAB Aerospace. Servisní modul obsahuje pohon, navigaci, regulační systémy, solární panely, baterie a mnoho dalších komponent.

Foto: SAB Aerospace

Kontejner na vibračním testování.

Všechny tyto systémy drží při životě nejdůležitější část sondy – 26 kamer, které budou sledovat hvězdy a monitorovat pravidelné poklesy jejich jasnosti způsobené obíhajícími exoplanetami. Kamery jsou velmi citlivé a jejich optika nesnese jakékoliv nečistoty. Při jejich cestách po Evropě je proto ochrání dvouplášťové kontejnery, kterých firma dodá 33.

Aparát musí vydržet osm let

Dvoutunovou sondu musejí inženýři sestrojit tak, aby přečkala bez úhony start, cestu do vesmíru i osmiletý pobyt v něm, kdy bude sbírat a posílat data na Zem ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od zemského povrchu. Připravena musí být na extrémní teploty, vibrace a další nehostinné podmínky.

Brněnští experti staví vesmírnou schránku pro žabí kosmonauty

Věda a školy

Aby mohla sonda letět, musí být pevná, ale zároveň lehká. Konstrukce tohoto typu vyrábí z uhlíkových vláken firma 5M z Kunovic.

„Tento projekt je pro nás významný hned ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že je to spolupráce průmyslu a Akademie věd. Zadruhé jde o velkou technologickou výzvu. Kontejner je pro bezpečnou přepravu kamer navržen tak přísně, že by zvládl přepravit i bombu, aniž by vybuchla,“ vysvětlil ředitel SAB Aerospace Petr Kapoun.

Evropský teleskop odhalil „vesmírný balet” pěti exoplanet

Věda a školy

Na výrobě softwaru, který bude sloužit pro zpracování dat, se podílí tým z astronomického ústavu. Vědci pracují na přípravě kalibračních algoritmů, které odstraní případné efekty termálního šumu, a zlepší tím fotometrickou přesnost měření. Už nyní mají pro psaní softwaru k dispozici první simulovaná data z kamer. Příští rok na podzim jsou v plánu testy se skutečnými kamerami, kde budou nasimulovány vesmírné podmínky ve vakuových komorách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám