Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli anticovid papír. Použít by se mohl na bankovky i dokumenty

Novinky, Alžběta Trousilová
Praha

Pět let pracovali čeští vědci z Akademie věd (AV) na speciálním papíru, který ničí bakterie a viry. A protože výsledek jejich práce úspěšně a hlavně rychle ničí i koronaviry, nazvali ho anticovid papír.

Foto: Akademie věd ČR

Výroba anticovid papíru

Článek

Bakterie je papír schopen zničit během jedné minuty, u koronaviru je to poněkud pomalejší.

„Máme testy potvrzeno, že po 30 minutách je vir eliminován ze 100 %. Zároveň chrání papír i před širokým spektrem bakterií, jako je MRSA nebo zlatý stafylokok,“ uvedl Michael Broda, ředitel společnosti SPM–Security Paper Mill, která se na vývoji podílela.

Jiří Sobek z Ústavu chemických procesů AV ČR upozornil, že na jiných površích, například na kartonu, vydrží koronavirus aktivní až 24 hodin.

Foto: Akademie věd ČR

Role anticovid papíru

Nový papír by mohl najít využití při tisku bankovek, dokumentů, ale také při dlouhodobé archivaci listin, případně ve zdravotnictví.

„V plnivu papíru jsou zafixovány nanostrukturní komplexy zinku a stříbra. Ty virus, bakterie a kvasinky zneškodní a zachytí, a to po celou dobu životnosti papíru,” popsal technologii papíru Sobek.

Současně se podle něj látky z papíru neuvolňují při styku s pokožkou.

Sobek řekl, že tyto komplexy by bylo možné zafixovat i do jiných materiálů, například do látek a pak by bylo možné vyrábět roušky, které by mikroorganismy ničily. „Ale to není náš prvotní cíl,” řekl Sobek.

Papíru je možné vyrábět velké množství, stovky kilogramů až jednotky tun.

Dosud se podobné metody používaly pouze povrchově, na papír se nastříkala vrstva. Ta ale měnila vlastnosti papíru, například tisk na něj nebyl tak kvalitní a vrstva brzy ztrácela svou schopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám