Hlavní obsah

Archeologové našli v Brně čelist srstnatého nosorožce

– Brno
Právo, vtk

Archeologové našli ve Vídeňské ulici ve Starém Brně při záchranném výzkumu mohutnou spodní čelist srstnatého nosorožce. Někdy před 16 000 až 20 000 lety jej zřejmě ulovili pravěcí lovci sídlící tehdy na území současného Brna na jižním břehu řeky Svratky.

Foto: Archaia Brno

Archeologové objevili na Starém Brně čelist srstnatého nosorožce, jehož patrně kdysi ulovili pravěcí lovce.

Článek

V okolí místa nálezu čelisti se našlo již dříve větší množství hrotů vyrobených z pazourku, což svědčí o někdejším osídlení této lokality. Objev čelisti je velkou archeologickou raritou.

Archeologové objevili v Milevsku hřeb, který prý pochází z Ježíšova kříže

Domácí

„Je dlouhá zhruba 60 centimetrů a vyzvednout ji ze země bylo po technické stránce poměrně obtížné. Hrozilo, že se nám při manipulaci rozpadne,“ řekla Právu archeoložka Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia.

Foto: Archaia Brno

K vyjmutí čelisti ze země použili archeologové sádrové obvazy, aby se jim nerozpadla.

Odborníci čelist nejprve pečlivě odkopali. Pak hliněný stupínek pod ní, který vznikl, zpevnili sádrovými obvazy, což lze přirovnat k použití sádry při ošetření běžné zlomeniny. Až po zatvrdnutí sádry byla čelist vyzvednuta a převezena k výzkumu do brněnského Pavilonu Anthropos, který se specializuje na počátky lidstva.

Srstnatí nosorožci byli v době ledové součástí megafauny. Jsou označovány za věrné souputníky mamutů. Příležitostně byli loveni, ale zdaleka nebyli tak lehkou kořistí. Co do velikosti je lze srovnat se současnými slony.

Reklama

Výběr článků

Načítám