Hlavní obsah

Brněnští psychologové vyvinuli software, který bude testovat uchazeče o vojenskou službu

Novinky,

Software na psychologickou diagnostiku, který vyvinuli odborníci z brněnské Masarykovy univerzity (MU), bude nově využívat Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze. Licencovaný software jménem Hypothesis tam zaujme stěžejní roli v modernizaci stávajícího softwarového vybavení psychodiagnostických laboratoří. Nemocnice bude software používat pro testování uchazečů o službu v armádě, podobně to už dělá Vojenská nemocnice v Brně.

Foto: Masarykova univerzita

Vedoucí výzkumu Čeněk Šašinka

Článek

„Pro armádní uchazeče jsme navrhli mimo jiné testování kvality pozornosti, prostorové a verbální inteligence a schopnosti kognitivní kontroly, respektive kontroly impulzivity,“ přiblížil diagnostický program Čeněk Šašinka z Psychologického ústavu Filozofické fakulty MU.

„Hypothesis považujeme za velmi sofistikovaný systém, který navíc umožňuje relativně snadno vyvíjet nové psychodiagnostické metody, což je dlouhodobou ambicí našeho oddělení,“ poznamenal primář Ústředního lékařsko-psychologického oddělení ÚVN Jiří Klose k nákupu licence.

Na dopracování a odzkoušení zařízení se podílela brněnská vojenská nemocnice, aby bylo využitelné v praxi.

Původně pro výzkum map

Software původně vznikl pro kartografický výzkum, při němž výzkumníci sledovali, jak alternativní formy zobrazování informací ovlivňují způsob, jakým lidé čtou mapu.

„K tomu jsme potřebovali nástroj, který by měl široké možnosti zobrazení takzvaného podnětového materiálu, a zároveň snímal reakce testovaných lidí a zaznamenával jejich odpovědi. Později jsme si uvědomili, že po úpravě by se mohl využít i v psychologické praxi,“ vysvětlil Šašinka.

„Pro používání stačí na straně testovaného běžný počítač a stabilní a rychlé připojení k internetu. Výzkumníci mohou díky tomu testovat lidi po celém světě,“ dodal.

Na vzniku softwaru se podíleli odborníci z Filozofické i Přírodovědecké fakulty MU, rovněž ze společnosti Tilioteo Ltd.

„Z hlediska komercializace vědeckého výstupu z humanitního oboru jde o ojedinělý případ,“ řekla na závěr business manažerka Centra pro transfer technologií MU Jana Daňková.

Související články

Výběr článků

Načítám