Hlavní obsah

V Peru vykopali kostry tří lidí staré 1300 let, může to objasnit život staré civilizace

Novinky,

Peruánští archeologové nedávno objevili lidské pozůstatky ze dvou pohřebních míst, jejichž stáří odhadují na 1300 let. Nález zahrnuje kosti dvou dospělých a dítěte. Ostatky podle vědců pocházejí z poslední fáze původního obyvatelstva, předincké civilizace Lima, na kterou to může vrhnout nové světlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vykopané kostry v Peru pocházejí z roku 700 až 800 našeho letopočtuVideo: Reuters

Článek

Objev byl učiněn v lokalitě El Rosal, která je součástí archeologického komplexu Maranga v peruánském hlavním městě Limě.

„Náš objev sestává ze dvou pohřebních míst, která zahrnují tři jednotlivce, jeden z nich je dospělý, který je otočen čelem dolů a je doprovázen dítětem. Druhý dospělý je starší, je vsedě. Jsou z období let 700 až 800 našeho letopočtu, jsou tedy staré přibližně 1300 let, pocházejí z kultury jménem Lima,“ popsala pro agenturu Reuters archeoložka Karina Venegasová, která na výzkumu pracovala.

Doplnila, že takové nálezy by měly vést k novým informacím o tom, jak tehdejší lidé žili, co jedli a jakými nemocemi trpěli.

Střídání civilizací

Jméno kultury Lima odpovídá jménu současného hlavního města Limy, které bylo založeno španělskými dobyvateli v 16. století jako „Město králů“.

Sama civilizace Lima se ve své době poměrně překrývala s okolními kulturami Paracas či Nasca, ještě o něco dřív v oblasti dominovala kultura Chavín. Od 9. století je pak vystřídala slavná říše Inků.

Území Jižní a Střední Ameriky toho nabízí více - například letošní nález rozlehlé sítě mayských měst lze označit takřka za archeologický objev století. [celá zpráva]

Související články

Výběr článků

Načítám