Hlavní obsah

Odborníci si lámou hlavu, jak začlenit do školní výuky bezpečnostní témata

Praha

Bezpečnostní témata se na školách dostatečně neprobírají, jejich výuka neodpovídá potřebám společnosti. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra. Ministerstvo s resortem školství proto vytvoří expertní skupinu, která bude hledat lepší způsob pro začlenění bezpečnostních témat do výuky. Systém branné výchovy se zrušil v roce 1991.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo vnitra

Článek

„Zrušením systému branné výchovy, zaměřeného především na činnosti obyvatelstva při ozbrojeném konfliktu, došlo k tomu, že v současnosti nemá významná část populace osvojena základní pravidla chování při mimořádných událostech, a mnohdy si nedokáže poradit ani s riziky každodenního života,” píše se ve zprávě ministerstva vnitra.

Neznalost první pomoci

Lidé často selhávají i při poskytnutí první pomoci, neznají správně pravidla silničního provozu a nedodržují správné postupy bezpečného chování.

Rámcové vzdělávací programy sice bezpečnostní témata zahrnují, ale školy přistupují k jejich zapracování do svých vzdělávacích plánů rozdílně.

Vzhledem k nárůstu mimořádných událostí způsobených přírodními vlivy a politickými hrozbami ve světě chce vláda zaměřit svou pozornost na lepší přípravu obyvatelstva.

Rámcové vzdělávací programy sice bezpečnostní témata zahrnují, ale školy přistupují k jejich zapracování do svých vzdělávacích plánů rozdílně. Ministerstvo vnitra považuje výuku za nesystémovou a zejména na středních školách za nedostatečnou.

Soubor bezpečnostních témat je podle něj vyhovující, většinou se ale témata vyučují v různých předmětech, což způsobuje potíže.

Většina učitelů nebyla poslední roky na školení

Analýza také ukázala, že ani absolventi pedagogických fakult nejsou na bezpečnostní témata dostatečně připraveni. V rámci systému dalšího vzdělávání učitelů jsou v nabídce hlavně prakticky zaměřené kurzy, tento systém ale nedokáže nahradit plnohodnotnou přípravu na vysoké škole, uvádí se v materiálu ministerstva.

Na jaře by se měla uskutečnit inspekce v 5. až 9. třídách základních škol, v jejímž rámci se budou testovat znalosti dětí v bezpečnostních tématech.

Většina učitelů základních a středních škol se za poslední dva roky nezúčastnila žádného školení na bezpečnostní téma. Ministerstvo by to chtělo změnit tak, aby z vysokých škol odcházeli učitelé proškoleni.

V minulosti zkoumala Česká školní inspekce jen přístup škol k realizaci výuky, ale nezjišťovala úroveň znalosti žáků. Na jaře by se měla uskutečnit inspekce v 5. až 9. třídách základních škol, v jejímž rámci se budou testovat i znalosti dětí v bezpečnostních tématech.

K podpoře výuky bezpečnostních témat přispívají resorty dotačními programy na projekty neziskových organizací. Každoročně jsou v této oblasti vyčleňovány částky v řádech desítek miliónů korun.

Související články

Ve zlínských školách mají tísňová tlačítka

Město Zlín stále více zabezpečuje školy a školky. Střeží je kamery, některé mají čipy pro vstup do budovy, nyní nově také tísňová tlačítka pro přivolání rychlé...

Výběr článků

Načítám