Hlavní obsah

Vrchol tvůrčího období prožíval stavitel varhan před sto lety, pátrá se po přesném datu úmrtí

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Právě před sto lety prožíval vrchol tvůrčího období jeden z nejvýznamnějších českých stavitelů varhan Emanuel Štěpán Petr, jehož dílna na pražském Žižkově postavila 351 nástrojů. Narodil se 25. prosince 1852 v domě čp. 14 v Opočně a zemřel v únoru 1930. Po přesném datu úmrtí se ale pátrá.

Foto: PROVARHANY (archiv)

Emanuel Štěpán Petr byl vynikající stavitel varhan.

Článek

Opočenský rodák Emanuel Štěpán Petr se vyučil u Františka Jiráska v Dobrušce, poté pracoval a zdokonaloval své umění u předních varhanářů v Praze, zkušenosti čerpal i v zahraničí, např. v Polsku. 

Krátce poté, co v Praze na Žižkově založil vlastní firmu, stal se - vedle H. Schiffnera - největším varhanářským podnikem v hlavním městě. Za téměř pět desítek let vyrobila Petrova dílna 351 nástrojů a to jak jednomanuálových, tak velkých chrámových se třemi manuály a několika desítkami rejstříků.

Varhany Emanuela Štěpána Petra lze vidět takřka po celé Praze - v kostelích sv. Ludmily na Vinohradech, sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně, sv. Prokopa na Žižkově, sv. Ignáce na Novém Městě. Jeho nástroje jsou samozřejmě i v mnoha českých městech - Českých Budějovicích, Klatovech, Hradci Králové, Plzni, Jičíně atd., ale také v Polsku, Rumunsku, Rusku nebo na Slovensku.

Petr měl velký talent a mimořádné intonérské i ladičské schopnosti. Vedle těchto nezbytných předpokladů, byl navíc zároveň ctižádostivý a především podnikatelsky zdatný.

Historické prameny uvádějí, že se účastnil tvrdých konkurenčních sporů, nechal patentovat mnoho vynálezů nejen v rámci habsburské monarchie, ale i v zahraničí (Německo, Francie a Anglie). Úspěšně také prezentoval firmu na výstavách a často z nich vozil ocenění, jako např. státní diplom z Jubilejní zemské výstavy v Průmyslovém paláci v roce 1891, kde mohli návštěvníci obdivovat Petrův nástroj s pneumatickou trakturou. Josef Bohuslav Foerster k tomuto prý uvedl: „Mistrně provedené a všem moderním požadavkům vyhovující“.

Emanuel Štěpán Petr patřil mezi autority ve svém oboru, což dokazuje jeho jmenování přísežným znalcem císařsko-královského Zemského soudu v Praze. Byl i veřejně činný jako dlouholetý člen výboru Obecné jednoty Cyrilské a Ředitelství křesťanské akademie.

Emanuel Štěpán Petr zemřel v únoru 1930 ve věku 77 let. Dostupné zdroje však uvádějí rozdílné datum. Zatímco na náhrobní desce se dočteme, že se tak stalo 18. února, literatura zmiňuje jako den smrti 26. únor.

Vzhledem k tomu, že spolek PROVARHANY připravuje umístění pamětní desky na rodný dům Emanuela Štěpána Petra v Opočně a další zviditelnění této významné osobnosti přelomu konce 19. a začátku 20. století, probíhá pátrání v archivech za účelem vyjasnění, kdy a kde varhanář zemřel.

Zde by možná mohl napovědět ještě fakt, že po smrti majitele, převzali jeho firmu dva spolupracovníci Jan Frýdl a Matěj Pomahač, dílna přesto brzy zanikla.

Spolek PROVARHANY bude vděčný za jakékoliv informace vedoucí k upřesnění. Pokud se najde příbuzný, pamětník nebo kdokoliv, kdo by pomohl s objasněním, lze pro kontakt využít e-mail info@provarhany.cz.        

Výběr článků

Načítám