Hlavní obsah

Osudy herečky, která ztvárnila rakouskou císařovnu Sissy, mapuje výstava v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Krásná herečka rakouského původu Romy Schneider okouzlila i známého francouzského herce Alaina Delona, po jehož boku pak strávila několik let. Hrála ve více než 60 filmech.

Foto: Jan Kaše

Výstava v Plzni - Životní pouť Romy Schneider

Článek

V plzeňské Galerii Evropského domu byla v úterý 2. dubna zahájena výstava s názvem Životní pouť Romy Schneider, kterou připravila Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem Praha, Filmarchiv Austria a Österreichisches Thetermuseum Wien.

Výstava připomíná život půvabné herečky Romy Schneider, která se narodila 23. září 1938 ve Vídni. Pocházela z herecké rodiny a tak její dráha byla v podstatě předurčena.

Již v roce 1953 byla obsazena do své první role, a to ve filmu Šeříky až bílé začnou kvést režiséra Hanse Deppa. Obrovskou popularitu jí ale přinesla trilogie o rakouské císařovně Sissy, kterou v letech 1955 až 1957 natočil režisér Ernst Marischka. Je zajímavé, že odmítla i přes nabídku tučného honoráře natočit čtvrtý díl. Pravděpodobné nechtěla být díky této roli „zaškatulkována“ a svůj profesní život chtěla zasvětit i jiným filmovým žánrům.

V roce 1958 se ve filmu Kristýna (režisér Pierre Gaspard-Huit) poprvé setkala s Alainem Delonem. A rozhodně nešlo o setkání poslední. Jejich životní dráhy se spojily na několik dalších let. V první polovině 60. let se rozešli, ale v roce 1969 se opět potkávají, tentokráte jako milenci ve filmu Bazén (režisér Jacques Deray).

Romy Schneider se objevila po boku i dalších významných osobností filmového plátna. Například ve snímku Žena u okna to byl francouzský herec Philippe Noiret, ve Světle ženy Yves Montand a Jean Reno. Nechyběl ani Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura a mnoho dalších.

Bohužel její soukromý život nebyl již tak úspěšný. S německým hercem a režisérem Harrym Meyenem měla syna Davida, který tragicky zahynul ve 14 letech. Když přelézal plot, napíchl se na jednu z tyčí a vykrvácel.

V roce 1972 se provdala za svého důvěrníka, o devět let mladšího Daniela Biasiniho, s nímž měla dceru Sarah. Ani toto manželství však nevydrželo.

„Dne 29. května 1982 byla ve věku 43 let nalezena mrtvá v pařížském bytě. Předpokládalo se, že si vzala smrtelnou dávku léků a alkoholu. Pitva uvedla za příčinu smrti infarkt myokardu. Je pohřbena ve francouzské obci Boissy-sans-Avoir v hrobě pod jménem Rosemarie Albach.

Během svého krátkého života dokázala Romy Schneider vytvořit desítky rozličných rolí, kterými se nezapomenutelným způsobem zapsala do srdcí miliónů diváků.

Výstava v Plzni, která je k vidění do 30. dubna, alespoň částečně připomíná osobnost této skvělé herečky.

Výběr článků

Načítám