Hlavní obsah

Malebný alsaský Eguisheim je oblíbenou vesnicí nejen Francouzů

Novinky, Dana Ehlová

Prestižní titul „Nejoblíbenější vesnice Francouzů“ (Village Préféré des Français) roku 2013 získal v pořadu francouzské televize France 2 alsaský Eguisheim. Váhu a lesk této ceny zvyšuje fakt, že se do internetové hlasovací ankety zapojilo 130 tisíc obyvatel Francie.

Foto: Dana Ehlová

Uzoučké uličky plné barevných brázděných domů jsou doslova obsypány květinami všech barev a druhů.

Článek

Titul Village Préféré des Français však není zdaleka jediné ocenění, kterým se Eguisheim pyšní. Například už v roce 1989 obdržel pro svou malebnost označení čtyřmi květy v soutěži National Grand Prix in Bloom. Počet čtyři je přitom maximum, které lze v této celofrancouzské soutěži získat, a o tom, kolik bylo kterému městu či obci květů přiděleno, se jejich nositelé chlubí dodatkem k tabuli s názvem hned při vjezdu. 

Oprávněnost úspěchů pochopíte vzápětí poté, co vkročíte na území Eguisheimu, ležícího uprostřed svahů pokrytých vinicemi nedaleko spojnice mezi evropskými velkoměsty Štrasburk, Freiburg a Basilej. Uzoučké uličky plné barevných hrázděných domů, v jejichž útrobách se ukrývají prvotřídní vinárničky a restaurace nabízející vynikající alsaské víno a menu, jsou doslova obsypány květinami všech barev a druhů.

V Eguisheimu žije zhruba patnáct set obyvatel. Tento skrovný počet domácích se ovšem dennodenně rozrůstá o značné množství turistů, kteří sem zavítají obdivovat zdejší architekturu a zároveň ochutnat něco ze zdejších laskomin v tekutém i pevném stavu.

Ať už máte možnost podívat se na tuto vesničku z „nebes“ nebo stojíte pouze před jejím plánem, připadá vám Eguisheim jako dětská stavebnice z kostek. V roce 1257 byla totiž opevněna kulatou ochrannou zdí a několik okruhů soustředných ulic připomíná dokonalé bludiště.

Vesnička je krásně zachovalá. Jsou zde patrné germánské prvky, na což mělo jistě vliv, že oblast Haut Rhin, v níž Eguisheim leží, je blízko hranic a má smíšenou kulturu. Navíc v době Francouzské revoluce byla dvakrát obsazena Německem.

Celosvětové renomé získal Eguisheim díky nejslavnějšímu rodákovi, který se jmenoval Bruno von Egisheim-Dagsburg a poprvé se podíval na svět 21. června 1002. V únoru roku 1049 byl zvolen papežem a tehdy přijal jméno Lev IX.

Z památek si nenechte ujít hrad z osmého století, přístupný pouze s průvodcem, nebo kostel sv. Petra a Pavla, pocházející z roku 1222, jehož zvonice nese čtyři zvony. Za pohled a obdiv stojí čtyři fontány, z nichž nejstarší, fontána Market Square, byla postavena v roce 1557.

Eguisheim je díky příznivé půdě a ideálnímu mikroklimatu také kolébkou alsaského vinařství. Hrozny pocházející z nejlepších svahů dovolují produkci opravdu výjimečných vín s celosvětovou reputací. Ke zdejším prestižním vínům patří značka Léon Beyer, která se objevuje na vinných lístcích špičkových restaurací nejen ve Francii a v ostatních evropských státech a USA, ale velmi dobře se uplatňuje také v Japonsku. Právě v této rodině se dědí vinohradnictví z otce na syna již od roku 1580.

Zajímavostí jsou také tři hrady obklopující Eguisheim, které byly podle legendy postaveny na pramenu vody, plamenu ohně a zlaté žíle. I když jsou z nich dnes jen zříceniny, nepopiratelné kouzlo si zachovaly stále.

V Eguisheimu se koná celá řada festivalů, převážně zaměřených na květy a květiny, speciální oslavy jsou na Vánoce a Velikonoce. Důležitý vinařský festival probíhá vždy v posledním srpnovém týdnu a je přehlídkou místních vinařů. 

Ať už máte rádi architekturu, květiny nebo víno, neváhejte Eguisheim navštívit. Stojí to za to.   

Výběr článků

Načítám