Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech 26. května: Stabilní situace. Aktuálně je pozitivních 11 Jihočechů

Novinky, Petr Pokorný

Za uplynulých 24 hodin nezaznamenali hygienici na jihu Čech znovu žádný nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Nezměnil se ani počet uzdravených.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 tak zůstal k úterní 18. hodině na 181 a počet vyléčených na celkových 164. Aktuálně pozitivních osob je v současné době 11 Jihočechů.

„Od pondělního do úterního večera vyšetřily laboratoře v regionu 120 suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. Máme tedy stále jedenáct osob, které čekají na to, až jim test opakovaně potvrdí, že jsou neinfekční. Důležité je, že všichni jsou v domácí izolaci a nikdo z nich nepotřebuje nemocniční lékařskou péči,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Příznivá epidemiologická situace v kraji nyní umožňuje hygienikům částečný návrat k „běžné“ kontrolní činnosti.

„V souvislosti s prevencí šíření onemocnění COVID-19 a dalším výrazným rozvolněním protiepidemických opatření bude naše pozornost ve zvýšené míře směřovat na zařízení a prostory, kde lze předpokládat zvýšené riziko přenosu, například ubytovny, “ doplnila ředitelka.

Ze stávajících 11 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno sedm na Prachaticku a po dvou na Táborsku a Jindřichohradecku. Strakonicko, Českokrumlovsko, Písecko a Českobudějovicko hlásí aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 28,24 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k úterní 18. hodině) pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčilo více než 90 procent všech nakažených, celkově v republice jsou to stále zhruba dvě třetiny.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 15 525 osob. V povinné karanténě se k úterní 18. hodině nacházelo aktuálně 52 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu v úterý zvýšil o 17 na celkových 3 042,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Pro potřeby přeshraničních pracovníků funguje informační linka KHS 736 514 326. Samoplátci se mohou nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích, na hraničním přechodu s Německem ve Strážném, v krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem výstaviště a v ulici U tří lvů.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v úterý večer na jihu Čech pozitivních kumulativně od začátku epidemie 105 žen a 76 mužů. Z celkových 181 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 35 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 18 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám