Článek
Linecké cukroví z rýžové mouky
INGREDIENCE
- 250 g změklého másla
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 2 vejce
- 500 g rýžové mouky Extrudo Bečice
- 120 g třtinového moučkového cukru
- Na ozdobu: džem, moučkový třtinový cukr
POSTUP:
- Máslo utřeme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
- Přidáme mouku a zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice.
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Těsto poté vyválíme na pomoučněném vále.
- Vykrájené cukroví dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 10–12 minut.
- Vychladlé cukroví slepujeme džemem a zdobíme moučkovým třtinovým cukrem.
Müsli kolečka
INGREDIENCE
- 83 g pšeničné mouky celozrnné
- 153 g ovesných vloček
- 53 g rozinek
- 30 g slunečnicových semínek
- 30 g loupaného sezamu
- 2 g skořice
- 0,5 g jemné mořské soli
- 153 g květového medu
- 50 g margarínu bez palmového tuku
- 37 g kokosového oleje
POSTUP:
- Všechny suroviny vypracujeme v těsto, ze kterého tvarujeme hrudky.
- Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem po dobu 12–15 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
- Po vychladnutí na plechu můžeme konzumovat.
Mrkvánky
INGREDIENCE
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 500 g čekankového sirupu (bez umělých sladidel)
- 200 g ovesných vloček
- 200 g povoleného másla
- 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 150 g strouhané mrkve
- 1 ks vejce
- 8 g kypřicího prášku s vinným kamenem
- 4 g jedlé sody
- 4 g skořice
- 2 g soli
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Podle chuti je možné přidat i rozinky nebo brusinky.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Tvoříme malé bochánky. Necháme dostatečné rozestupy.
- Pečeme při 180 °C 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení.
- Když zlátnou okraje, máme hotovo. Mrkvánky necháme chladnout na plechu.
Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové
Masarykovo cukroví
INGREDIENCE
- 500 g špaldové mouky
- 200 g moučkového cukru
- 350 g másla
- 100 g žloutků
- 300 g lískových (bez slupky) nebo pistáciových ořechů
- 10 g kakaa
POSTUP:
- Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
- Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
- Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
- Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.
Perníčky z pohankové mouky
INGREDIENCE
- 150 g pohankové mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 70 g datlového sirupu
- skořice nebo perníkové koření
- kakao
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo vinný kámen
- nutela nebo povidla na spojení
Na polevu
- 100 g 85% čokolády
- 25 g kakaového másla
POSTUP:
- Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme přes noc do lednice odpočinout.
- Mezi mikrotenovou fólii vložíme těsto a vyválíme na cca 3–5 mm.
- Vykrojíme tvary a pečeme na 170 °C asi 7 minut (musíte vyzkoušet).
- Perníčky spojíme domácí švestkovou nutelou nebo domácími povidly bez přidaného cukru.
- Necháme je v lednici hodně vychladit a mezitím si připravíme čokoládu.
- Rozpustíme kakaové máslo a čokoládu ve vodní lázni.
- Studené perníčky namáčíme v polevě. Čokoláda hned tuhne. Napřed je namočíme z jedné strany, necháme ztuhnout, pak z druhé.
- Varianta bez přidaného cukru: vynecháme čokoládu a nahradíme kakaem nebo 100% čokoládou.