Hlavní obsah

Tři alternativy rybí polévky na štědrovečerní stůl

Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra. Ne každému ale tato polévka chutná, a proto v řadě rodin sází na jiné alternativy. Podívejte se s námi na tři nejoblíbenější z nich.

Foto: kamprobio.cz

Hrachovka se slaninou a krutony

Článek

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

INGREDIENCE
asi 200 g hrachu
asi 100 g slaniny
4 stroužky česneku
1 ks cibule
4 lžíce sádla
1 l bio vývaru
hrst majoránky
sůl, pepř
pečivo na krutony

POSTUP: 

  1. Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu.
  2. Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu, po chvilce přidejte cibuli.
  5. Později vložte česnek.
  6. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem.
  7. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte.
  8. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.
  9. Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. Pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli

Foto: myjsmebio.cz

Houbová polévka

INGREDIENCE
200 g bramborhladká mouka
dvě hrsti sušených hub smetana
1 ks petrželeasi 1,5 l vody
1 ks cibule kmín
čtvrtka celerusůl
máslo

POSTUP:

  1. Začněte s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu.
  2. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou.
  3. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku.
  4. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo, postupně přidávejte mouku.
  5. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku.
  6. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne.
  7. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily.
  8. Na závěr dochuťte.

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Vánoce

Zelňačka

Foto: bio-zelenina.cz

Zelňačka

INGREDIENCE
asi 350-400 g bio kysaného zelí
250 g bio brambor
100 g másla v bio kvalitě
120 g hladké mouky
1 ks bio cibule, větší
400 g klobásy dle preferencí
asi 250 ml bio mléka
100 g bio zakysané smetany
sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení

POSTUP:

  1. Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a nakrájejte na středně velké kusy.
  2. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
  3. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky.
  4. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka.
  5. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku.
  6. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte.
  7. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte.
  8. Na závěr dochuťte.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Výběr článků

Načítám