Článek
Výtečná hrachovka se slaninou a krutony
INGREDIENCE |
---|
asi 200 g hrachu |
asi 100 g slaniny |
4 stroužky česneku |
1 ks cibule |
4 lžíce sádla |
1 l bio vývaru |
hrst majoránky |
sůl, pepř |
pečivo na krutony |
POSTUP:
- Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu.
- Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu, po chvilce přidejte cibuli.
- Později vložte česnek.
- Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem.
- Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte.
- Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.
- Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. Pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Vánoce
Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g brambor | hladká mouka |
dvě hrsti sušených hub | smetana |
1 ks petržele | asi 1,5 l vody |
1 ks cibule | kmín |
čtvrtka celeru | sůl |
máslo |
POSTUP:
- Začněte s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu.
- Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou.
- Ze zbylého másla si vytvořte jíšku.
- Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo, postupně přidávejte mouku.
- Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku.
- K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne.
- Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily.
- Na závěr dochuťte.
Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci
Vánoce
Zelňačka
INGREDIENCE |
---|
asi 350-400 g bio kysaného zelí |
250 g bio brambor |
100 g másla v bio kvalitě |
120 g hladké mouky |
1 ks bio cibule, větší |
400 g klobásy dle preferencí |
asi 250 ml bio mléka |
100 g bio zakysané smetany |
sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení |
POSTUP:
- Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a nakrájejte na středně velké kusy.
- Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
- Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky.
- Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka.
- Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku.
- Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte.
- Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte.
- Na závěr dochuťte.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje