Článek
Stejně jako linecké cukroví i vanilkové rohlíčky na české stoly doputovaly z Rakouska, kde tuto dobrotu znají pod názvem Vanillekipferl. Jejich původ sahá pravděpodobně až do 17. století.
Legenda praví, že cukroví ve tvaru rohlíčků začali Vídeňáci péct na počest druhého vítězství nad Turky, kteří Vídeň obléhali v roce 1683. Rohlíčky původně měly připomínat půlměsíc, jenž byl součástí znaku Osmanské říše.
Do původních se místo vlašských ořechů přidávaly pražené mleté mandle. Dnes se jako třetí varianta objevují i rohlíčky s pistáciemi.
Tradičním vánočním cukrovím přitom nejsou jen v Česku nebo Rakousku, ale také v Německu, na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku.
Recept na vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy
Rodinný recept cukráře Jana Moučky ze Strančic u Prahy.
INGREDIENCE |
---|
250 g hladké mouky |
200 g másla |
100 g namletých vlašských ořechů |
70 g moučkového cukru |
40 g žloutků |
vanilkový lusk |
Na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem |
POSTUP:
- V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a vlašské ořechy.
- Do směsi přidejte jadérka vanilkového lusku a studené máslo.
- Směs rukou prohněťte, přidejte žloutky a zapracujte těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na dvě až tři hodiny vychladit do ledničky.
- Těsto si rozdělte na několik částí. Z jednotlivých částí vyválejte válečky.
- Z válečků odkrajujte kousky a vyválejte z nich rohlíčky.
- Rohlíčky vyložte na pečicí papír a pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů do zlatova. Podle velikostí rohlíčků to může být přibližně deset až patnáct minut.
- Upečené rohlíčky, ještě horké, obalte ve vanilkovém cukru a dejte vychladnout.
Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky
Mandlové rohlíčky
INGREDIENCE |
---|
240 g hladké mouky |
160 g másla |
50 g cukru |
100 g mandlí |
1 žloutek |
Na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem |
POSTUP:
- Pokud máte mandle se slupkou, mandle nejprve spařte a následně slupky sundejte. Osušené mandle následně rozemelte.
- V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a mandle.
- Do směsi přidejte máslo a žloutek a v mixéru či rukou zapracujte.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na dvě až tři hodiny vychladit do ledničky.
- Následně rozdělte těsto na několik dílů a z těch pak vyválejte válečky a ty pak nakrájejte na malé dílky a z nich vytvarujte malé rohlíčky.
- Rohlíčky vyložte na pečicí papír a pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů do zlatova. Pokud budou rohlíčky drobné, bude stačit kolem 10 minut, pokud budete mít rohlíčky větší, tak to bude cca 13-15 minut.
- Po upečení rohlíčky ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkovým.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí
Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční kuchařky