Hlavní obsah

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

S blížící se první adventní nedělí nastává ve většině českých domácností období příprav vánočního cukroví. Tím nejčastějším na českých stolech bývají kromě perníčků i vanilkové rohlíčky. Jejich recept se v rodinách často dědí z generace na generaci.

Tradiční vanilkové rohlíčky podle receptu mistra cukráře Video: Novinky

Článek

Stejně jako linecké cukroví i vanilkové rohlíčky na české stoly doputovaly z Rakouska, kde tuto dobrotu znají pod názvem Vanillekipferl. Jejich původ sahá pravděpodobně až do 17. století.

Legenda praví, že cukroví ve tvaru rohlíčků začali Vídeňáci péct na počest druhého vítězství nad Turky, kteří Vídeň obléhali v roce 1683. Rohlíčky původně měly připomínat půlměsíc, jenž byl součástí znaku Osmanské říše.

Do původních se místo vlašských ořechů přidávaly pražené mleté mandle. Dnes se jako třetí varianta objevují i rohlíčky s pistáciemi.

Tradičním vánočním cukrovím přitom nejsou jen v Česku nebo Rakousku, ale také v Německu, na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku.

Recept na vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy

Rodinný recept cukráře Jana Moučky ze Strančic u Prahy.

INGREDIENCE
250 g hladké mouky
200 g másla
100 g namletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
40 g žloutků
vanilkový lusk
Na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem

POSTUP:

  1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a vlašské ořechy.
  2. Do směsi přidejte jadérka vanilkového lusku a studené máslo.
  3. Směs rukou prohněťte, přidejte žloutky a zapracujte těsto.
  4. Těsto zabalte do fólie a dejte na dvě až tři hodiny vychladit do ledničky.
  5. Těsto si rozdělte na několik částí. Z jednotlivých částí vyválejte válečky.
  6. Z válečků odkrajujte kousky a vyválejte z nich rohlíčky.
  7. Rohlíčky vyložte na pečicí papír a pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů do zlatova. Podle velikostí rohlíčků to může být přibližně deset až patnáct minut.
  8. Upečené rohlíčky, ještě horké, obalte ve vanilkovém cukru a dejte vychladnout.

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

Mandlové rohlíčky

INGREDIENCE
240 g hladké mouky
160 g másla
50 g cukru
100 g mandlí
1 žloutek
Na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem

POSTUP:

  1. Pokud máte mandle se slupkou, mandle nejprve spařte a následně slupky sundejte. Osušené mandle následně rozemelte.
  2. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a mandle.
  3. Do směsi přidejte máslo a žloutek a v mixéru či rukou zapracujte.
  4. Těsto zabalte do fólie a dejte na dvě až tři hodiny vychladit do ledničky.
  5. Následně rozdělte těsto na několik dílů a z těch pak vyválejte válečky a ty pak nakrájejte na malé dílky a z nich vytvarujte malé rohlíčky.
  6. Rohlíčky vyložte na pečicí papír a pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů do zlatova. Pokud budou rohlíčky drobné, bude stačit kolem 10 minut, pokud budete mít rohlíčky větší, tak to bude cca 13-15 minut.
  7. Po upečení rohlíčky ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkovým.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční kuchařky

Výběr článků

Načítám