Článek
1. Sněhové pusinky - snadný recept
INGREDIENCE |
---|
125 g bílků |
125 g cukru krystal |
15 g bramborového škrobu |
100 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Našleháme si bílky, a postupně k nim během šlehání přidáme krystalový cukr.
- Asi po 15 minutách, až bude hmota dostatečně našlehaná, do ní ručně vmícháme moučkový cukr a škrob.
- Sníh dáme do cukrářského sáčku na zdobení a s jeho pomocí vymodelujeme na plechu s pečicím papírem cukroví různých tvarů. Fantazii se při výrobě obrazců meze nekladou.
- Jakmile bude cukroví vytvořené, pečeme ho v troubě 2 hodiny na 95 °C, nebo ho necháme přes noc vysušit, aby ztvrdlo.
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc
Vánoce
2. Pusinky podle Romana Vaňka
INGREDIENCE |
---|
125 g cukru krupice |
65 g bílků |
POSTUP:
- Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na plech vyložený pečicím papírem do požadovaných tvarů.
- Pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud pusinky nevyběhnou. Pak snížíme teplotu na 80 °C a sušíme 20 minut.
Tip: Syrovou bílkovou hmotu můžete obarvit – použijte rozpuštěnou sypanou potravinářskou barvu. Hmotu obarvujte těsně před došleháním. Aby se pečicí papír při stříkání pusinek nezvedal z plechu, vezměte malý kousek hmoty, rozetřete ho lehce po plechu a papír na něj přilepte. Správně usušené pusinky poznáte tak, že se dají odloupnout od papíru a při rozlomení jsou uvnitř vláčné.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Vánoce
3. Sněhové pusinky pro pokročilé
INGREDIENCE |
---|
3 bílky |
150 g cukru krupice |
75 ml vody |
3 lžičky cukru moučka |
POSTUP:
- Vodu s krupicovým cukrem dáme do hrnce a jakmile voda přijde k varu a cukr se rozpustí, ztlumíme plotýnku a jemně vaříme cca 5 minut, dokud se nevytvoří hustý sirup.
- Sirup stále udržujeme horký, ušleháme si bílky do měkkého řídkého sněhu a pak do něj tenkým pramínkem vešleháme horký sirup. Sníh se znatelně zahřeje, a postupně také zbělá a zhoustne.
- Dál šleháme, dokud sníh nevychladne pod teplotu lidského těla.
- Do hotového sněhu na závěr ještě krátce vešleháme moučkový cukr a případně ho také obarvíme barvivem.
- Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a postupně vytváříme pusinky na plech vyložený papírem na pečení.
- Poté vložíme do trouby předehřáté na 100 stupňů. Pečeme30 minut, poté pootevřeme dvířka a zase pokračujeme v sušení.
- Toto si zopakujeme ještě 1-2krát, dokud nebudou pusinky snadno odlepitelné od papíru, a také pevné a vysušené. Sundáme pusinky z plechu a necháme je vychladnout na mřížce.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Vánoce