Hlavní obsah

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Sněhové pusinky se dříve připravovaly ze zbylých bílků při pečení jiných druhů cukroví. Jedná se o velmi jemné cukroví, které lze použít i při výrobě ozdob na vánoční stromek. Stačí vytvořit kruh a ten provléct červenou mašlí. Nabízíme vám tři varianty receptů. Můžete si vybrat na základě vaší cukrářské zdatnosti.

Foto: Profimedia.cz

Sněhové pusinky

Článek

1. Sněhové pusinky - snadný recept

Foto: Profimedia.cz

Sněhové pusinky

INGREDIENCE
125 g bílků
125 g cukru krystal
15 g bramborového škrobu
100 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Našleháme si bílky, a postupně k nim během šlehání přidáme krystalový cukr.
  2. Asi po 15 minutách, až bude hmota dostatečně našlehaná, do ní ručně vmícháme moučkový cukr a škrob.
  3. Sníh dáme do cukrářského sáčku na zdobení a s jeho pomocí vymodelujeme na plechu s pečicím papírem cukroví různých tvarů. Fantazii se při výrobě obrazců meze nekladou.
  4. Jakmile bude cukroví vytvořené, pečeme ho v troubě 2 hodiny na 95 °C, nebo ho necháme přes noc vysušit, aby ztvrdlo. 

Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

Vánoce

2. Pusinky podle Romana Vaňka

Foto: Rohlík.cz

Pusinky podle Romana Vaňka

INGREDIENCE
125 g cukru krupice
65 g bílků

POSTUP:

  1. Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na plech vyložený pečicím papírem do požadovaných tvarů.
  2. Pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud pusinky nevyběhnou. Pak snížíme teplotu na 80 °C a sušíme 20 minut.

Tip: Syrovou bílkovou hmotu můžete obarvit – použijte rozpuštěnou sypanou potravinářskou barvu. Hmotu obarvujte těsně před došleháním. Aby se pečicí papír při stříkání pusinek nezvedal z plechu, vezměte malý kousek hmoty, rozetřete ho lehce po plechu a papír na něj přilepte. Správně usušené pusinky poznáte tak, že se dají odloupnout od papíru a při rozlomení jsou uvnitř vláčné.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

3. Sněhové pusinky pro pokročilé

INGREDIENCE
3 bílky
150 g cukru krupice
75 ml vody
3 lžičky cukru moučka

POSTUP:

  1. Vodu s krupicovým cukrem dáme do hrnce a jakmile voda přijde k varu a cukr se rozpustí, ztlumíme plotýnku a jemně vaříme cca 5 minut, dokud se nevytvoří hustý sirup.
  2. Sirup stále udržujeme horký, ušleháme si bílky do měkkého řídkého sněhu a pak do něj tenkým pramínkem vešleháme horký sirup. Sníh se znatelně zahřeje, a postupně také zbělá a zhoustne.
  3. Dál šleháme, dokud sníh nevychladne pod teplotu lidského těla.
  4. Do hotového sněhu na závěr ještě krátce vešleháme moučkový cukr a případně ho také obarvíme barvivem.
  5. Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a postupně vytváříme pusinky na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Poté vložíme do trouby předehřáté na 100 stupňů. Pečeme30 minut, poté pootevřeme dvířka a zase pokračujeme v sušení.
  7. Toto si zopakujeme ještě 1-2krát, dokud nebudou pusinky snadno odlepitelné od papíru, a také pevné a vysušené. Sundáme pusinky z plechu a necháme je vychladnout na mřížce.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Výběr článků

Načítám