Článek
Masarykovo cukroví
INGREDIENCE |
---|
500 g špaldové mouky |
200 g moučkového cukru |
350 g másla |
100 g žloutků |
300 g lískových (bez slupky), nebo pistáciových ořechů |
10 g kakaa |
POSTUP:
- Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
- Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
- Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
- Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.
Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře
Vánoce
Linecké s pistáciovým krémem (cca 40-45 ks)
INGREDIENCE | |
---|---|
210 g hladké mouky | 1 žloutek |
140 g másla | semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt |
50 g cukru krupice | 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry |
20 g moučkového cukru | |
Na krém: | Na dokončení: |
75 g másla pokojové teploty | hořká nebo mléčná čokoláda |
50 g cukru krupice | 1-2 lžíce smetany ke šlehání |
100 g pistáciového krému KK | pistácie |
POSTUP:
- Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici.
- Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
- Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka).
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8-9 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme.
- Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme.
- Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání.
- Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.
Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi
Vánoce
Pařížské rohlíčky trochu jinak
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g mletých vlašských ořechů | 5 lžic Kafánka (kávový cukr z kvalitního třtinového cukru, espressa a vody) |
300 g moučkového cukru | 1 balení vanilkového cukru |
100 g hrubé mouky | 250 g másla |
2 ks vajec | rum podle chuti |
Na krém: | Na polevu: |
2 ks vajec | 150 g čokolády na vaření |
60 g moučkového cukru | 75 g tuku |
POSTUP:
- Nejprve si připravíme těsto: Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky.
- Těsto pak necháme den odležet.
- Poté si připravíme krém: vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
- Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme.
- Poté necháme vychladnout.
- Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu.
- Nakonec přidáme rum dle chuti.
- Následně vyválíme těsto na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu.
- Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
- Následně je necháme ztuhnout v lednici.
- Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Vánoce
Ořechové kostky bez mouky a cukru
INGREDIENCE | |
---|---|
20 g lněného semínka nadrceného | 1/2 lžičky mleté vanilky, nebo vanilkového extraktu |
140 g lískooříškové mouky | špetka soli |
80 g datlí bez pecky | ½ lžičky jedlé sody |
130 g jablečného pyré | 100 g rozinek |
90 g kokosové mouky | 100 g pekanových ořechů Dr.Rashid (můžeme zaměnit za vlašské) |
1 lžička skořice | 50 g sušených brusinek |
POSTUP:
- Lískooříškovou mouku vložíme do mixéru a postupně přidáváme další ingredience, zatímco je mixér v procesu. Přidáme lněná semínka (nejprve k nim nalijeme 50 ml vody necháme 10 minut nabobtnat), datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujeme a nakonec přidáme do těsta rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
- Pekáček (cca 30x20 cm) vyložíme pečicím papírem a hmotu do něho natlačíme. Pečeme při 190 °C asi 20 minut.
- Necháme mírně vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g hladké mouky | 1/2 lžičky prášku do pečiva |
50 g kaštanové mouky | 200 g másla |
50 g mandlové mouky | 2 žloutky |
1 sáček vanilkového cukru | 150 g oříškové pomazánky |
80 g jemného třtinového cukru |
POSTUP:
- Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky.
- Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout.
- Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut.
- Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou.
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje