Článek
Masarykovo cukroví
INGREDIENCE
- 500 g špaldové mouky
- 200 g moučkového cukru
- 350 g másla
- 100 g žloutků
- 300 g lískových (bez slupky), nebo pistáciových ořechů
- 10 g kakaa
POSTUP:
- Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
- Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
- Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
- Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.
Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře
Linecké s pistáciovým krémem (cca 40-45 ks)
INGREDIENCE na těsto
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 50 g cukru krupice
- 20 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
- 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry
Na krém
- 75 g másla pokojové teploty
- 50 g cukru krupice
- 100 g pistáciového krému KK
Na dokončení
- hořká nebo mléčná čokoláda
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
- pistácie
POSTUP:
- Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici.
- Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
- Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka).
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8-9 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme.
- Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme.
- Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání.
- Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.
Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi
Pařížské rohlíčky trochu jinak
INGREDIENCE na těsto
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 2 ks vajec
Na krém
- 2 ks vajec
- 60 g moučkového cukru
- 5 lžic Kafánka (kávový cukr z kvalitního třtinového cukru, espressa a vody)
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 g másla
- rum podle chuti
Na polevu
- 150 g čokolády na vaření
- 75 g tuku
POSTUP:
- Nejprve si připravíme těsto: Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky.
- Těsto pak necháme den odležet.
- Poté si připravíme krém: vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
- Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme.
- Poté necháme vychladnout.
- Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu.
- Nakonec přidáme rum dle chuti.
- Následně vyválíme těsto na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu.
- Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
- Následně je necháme ztuhnout v lednici.
- Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou
INGREDIENCE
- 200 g hladké mouky
- 50 g kaštanové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 80 g jemného třtinového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 150 g oříškové pomazánky
POSTUP:
- Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky.
- Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout.
- Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut.
- Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou.
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje