Hlavní obsah

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Pokud milujete oříšky, pak zajisté oceníte netradiční recepty na vánoční cukroví s ořechy a se stále oblíbenějšími oříškovými pomazánkami.

Foto: Zdravé stravování

Masarykovo cukroví

Článek

 Masarykovo cukroví

INGREDIENCE
500 g špaldové mouky
200 g moučkového cukru
350 g másla
100 g žloutků
300 g lískových (bez slupky), nebo pistáciových ořechů
10 g kakaa

POSTUP:

  1. Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
  2. Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
  3. Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
  4. Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
  5. Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.

Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře

Vánoce

Linecké s pistáciovým krémem (cca 40-45 ks)

Foto: KK

Linecké s pistáciovým krémem

INGREDIENCE
210 g hladké mouky1 žloutek
140 g máslasemínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
50 g cukru krupice1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry
20 g moučkového cukru
Na krém: Na dokončení:
75 g másla pokojové teploty hořká nebo mléčná čokoláda
50 g cukru krupice1-2 lžíce smetany ke šlehání
100 g pistáciového krému KKpistácie

 POSTUP:

  1. Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici.
  3. Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
  4. Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka).
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8-9 minut. 
  6. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme.
  7. Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme.
  8. Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání.
  9. Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Pařížské rohlíčky trochu jinak

Foto: Babiččina volba

Pařížské rohlíčky

INGREDIENCE
300 g mletých vlašských ořechů5 lžic Kafánka (kávový cukr z kvalitního třtinového cukru, espressa a vody)
300 g moučkového cukru1 balení vanilkového cukru
100 g hrubé mouky250 g másla
2 ks vajecrum podle chuti
Na krém: Na polevu:
2 ks vajec150 g čokolády na vaření
60 g moučkového cukru75 g tuku

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těsto:  Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky. 
  2. Těsto pak necháme den odležet.
  3. Poté si připravíme krém: vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
  4. Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme. 
  5. Poté necháme vychladnout. 
  6. Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu. 
  7. Nakonec přidáme rum dle chuti.
  8. Následně vyválíme těsto na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu. 
  9. Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
  10. Následně je necháme ztuhnout v lednici. 
  11. Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Ořechové kostky bez mouky a cukru

Foto: Alika

Ořechové kostky

INGREDIENCE
20 g lněného semínka nadrceného1/2 lžičky mleté vanilky, nebo vanilkového extraktu
140 g lískooříškové mouky špetka soli
80 g datlí bez pecky ½ lžičky jedlé sody
130 g jablečného pyré100 g rozinek
90 g kokosové mouky 100 g pekanových ořechů Dr.Rashid (můžeme zaměnit za vlašské)
1 lžička skořice50 g sušených brusinek

POSTUP:

  1. Lískooříškovou mouku vložíme do mixéru a postupně přidáváme další ingredience, zatímco je mixér v procesu. Přidáme lněná semínka (nejprve k nim nalijeme 50 ml vody necháme 10 minut nabobtnat), datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujeme a nakonec přidáme do těsta rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
  2. Pekáček (cca 30x20 cm) vyložíme pečicím papírem a hmotu do něho natlačíme. Pečeme při 190 °C asi 20 minut.
  3. Necháme mírně vychladnout a nakrájíme na kostičky.

Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou

Foto: Nuttela

Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou

INGREDIENCE
200 g hladké mouky1/2 lžičky prášku do pečiva
50 g kaštanové mouky200 g másla
50 g mandlové mouky2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru150 g oříškové pomazánky
80 g jemného třtinového cukru

POSTUP:

  1. Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky.
  2. Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout.
  3. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut.
  5. Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou. 

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Související články

Výběr článků

Načítám