Článek
Vůně čerstvě pečeného cukroví dotváří tu pravou vánoční atmosféru. Historie pečení cukroví přitom sahá až do 16. století, kdy jej pekli pohané, aby ochránili rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Vánoční cukroví totiž dle nich mělo tajemnou moc a vázalo se k němu mnoho rituálů, mýtů a pověr.
Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi
Nejčastěji mělo cukroví tvary, jež symbolizovaly zvířata ve chlévě a také kuliček, které symbolizovaly slunce. Cukroví se věšelo na ovocné stromy, aby v příštím roce plodily ovoce, dále pak na domy, aby se v nich drželo štěstí a chlévy, aby zvířata prospívala. Zbylé cukroví se rozdalo mezi příbuzné.
Jaké tipy je dobré dodržovat?
Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby uprostřed zůstal důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.
INGREDIENCE |
---|
250 g hladké mouky |
85 g mletých vlašských ořechů |
160 g moučkového cukru |
15 g kakaa |
10 g mleté skořice |
160g vychlazeného másla |
POSTUP:
- Nejdříve spojíme suché ingredience.
- Poté do nich vmícháme studené máslo.
- Zamícháme a necháme odpočinout dvě až tři hodiny v lednici.
- Poté, co se těsto uleží, plníme ho do formiček.
- Plné formy následně dáme na plech a do trouby na 150 stupňů zhruba na 15 minut.
- Po dopečení je potřeba, aby se pracny ještě za tepla vyjmuly z formiček.
- Následně je obalíme v moučkovém cukru se skořicí.
Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení
Může se vám hodit na Zboží.cz: Formičky a vykrajovátka, Kuchyňské roboty, Plechy na pečení, Chňapky, Kuchyňské zástěry