Článek
Podle Karolíny je škoda, že se od pečení perníčků v poslední době trochu upustilo. „Perníčky podle mne k Vánocům vyloženě patří a je na čase, aby se začaly v domácnostech znovu péct.“
Je to navíc cukroví, které prý každá hospodyňka hravě zvládne. Jediné, s čím musíte počítat, je větší časová náročnost, především co se přípravy těsta týče. To je zapotřebí připravit den dopředu a přes noc ho nechat uležet. Teprve následující den se můžete pustit do samotného pečení.
Vánoční perníčky plněné ořechovou náplní (2 kilogramy těsta) | |
---|---|
Doba přípravy: 1 hodina plus příprava těsta den dopředu | |
Těsto (2 kilogramy) | |
žitná celozrnná mouka | 1,5 kilogramu |
třtinový cukr | 560 gramů |
máslo | 110 gramů |
kypřící prášek | 54 gramů |
vejce | 7 kusů |
perníkové koření | 15 gramů |
skořice | 10 gramů |
melasa | 270 gramů (k dostání v bio potravinách nebo větších prodejnách potravin) |
mléko | 80 gramů |
Oříšková náplň | |
jemně mleté lískové oříšky | 450 gramů |
mléko | 125 gramů |
rum | 10 gramů |
třtinový cukr | 80 gramů |
Postup |
---|
Těsto: Melasu, máslo a třtinový cukr ohřejeme a rozmícháme na vodní lázni, poté přidáme vejce a vyšleháme. Smícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Do teplé hmoty vmícháváme sypké suroviny a mléko. Vytvoříme těsto, které necháme den odležet v lednici zabalené ve fresh folii. Druhý den vyválíme a vykrojíme požadované tvary. Pečeme při 175°C do mírně zlatavé barvy. |
Oříšková náplň: Mléko a cukr svaříme, přidáme jemně namleté oříšky, krátce provaříme a nakonec přidáme rum. Směs necháme zchladnout a roztíráme na perníčky. Perníčky je lepší po naplnění nechat den nebo dva v lednici, aby zkřehly. |
Přejeme všem dobrou chuť! |